Työttömien pakottaminen 12 työpaikan hakemiseen torpattiin oppositiossa – Lindström: "Mielestäni tämä on maltillinen esitys"

Oppositiossa mallia pidettiin työttömien kyykyttämisenä. Työministerin mukaan haettavien paikkojen määrä voi vielä tarkentua lausuntokierroksen jälkeen.

työttömyys
Jari Lindström
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström eduskunnassa 4. toukokuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Torstaina julkisuuteen tulleet yksityiskohdat työttömyysturvan uudistamisesta aiheuttivat kiivasta keskustelua eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi keskiviikkona, että hallitus aikoo julkaista perjantaina lakiesityksen, jonka mukaan työttömän pitäisi hakea kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa. Jos työtön ei näin tekisi, hän menettäisi työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi.

Ylen tietojen mukaan vielä huhtikuussa kaavailtiin haettavien työpaikkojen määräksi 15 työpaikkaa.

Torstain kyselytunnilla kaavailtua mallia kohtaan kritiikkiä esitti muun muassa vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

– Mitä pidempään ihminen on työttömänä, sitä enemmän voi olla erilaisia sosiaalisia, erityisesti jaksamiseen liittyviä ongelmia. Sen takia minusta on epäinhimillistä ajatella, että rätkästäisiin lailla karenssi, jos ei onnistu hakemaan määräajassa kahtatoista työpaikkaa.

Alanko-Kahiluoto toivoi, että hallitus pohtisi lakiesitystä myös yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

– Toivoisin, että ottaisitte huomioon sen, että kun ihminen joutuu karenssille, niin hän joutuu turvautumaan toimeentulotukeen ja köyhyystutkijoiden mukaan toimeentulotuki on kaikkein vaikein katiska työttömälle ja köyhälle ihmiselle. Sieltä on kaikkein vaikein ponnistella ulos omin voimin ja se vaikeuttaisi työllistymistä edelleen.

Lindström: "Maltillinen esitys"

Työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan aktiivimallin tavoite on tehostaa työttömän aktiivista työnhakua - ei lisätä karensseja. Lindström myös painottaa, että kyseessä on lausuntokierrokselle lähtevä luonnos, ei lakiesitys.

– Luonnoksessa lukee myös se, että todennäköisesti näiden karenssien määrä tulisi putoamaan uudella systeemillä, mikä se sitten loppujen lopuksi onkaan. Hakuvelvollisuus tässä luonnoksessa koskisi yhtä työpaikkaa viikossa, minun mielestäni tämä on aika maltillinen esitys. Tämä voi tarkentua tässä.

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen näkee, että hallituksen kaavailema malli on työttömien kyykyttämistä ja kontrollointia.

– Hallituksella on erikoinen käsitys työttömien aktivoinnista. En voi olla ajattelematta, että taustalla tuntuu olevan ajatus, että työttömät eivät halua tehdä töitä ja siksi pitää käyttää kontrollia ja sanktioita.

Myös entinen työministeri Lauri Ihalainen (sd.) osallistui keskusteluun. Ihalainen toivoi, että työttömiä ja heidän perheitään arvostettaisiin ja tuettaisiin positiivisilla asioilla.

– Arvostamani työministeri. Toivon, että tässä muodossa tätä lakiesitystä ei tänne tuotaisi. Tehtäisiin uutta arvioita, eikä tuotaisi sellaista esitystä, että te-toimistot lakkautetaan ja yksityistetään työvoimapalvelut. Herran tähden, Ihalainen sanoi tiukasti.