Jari Korkki: Mää ja Tapparam miäs

Tampereella kinastellaan taas kummalla on enemmän mestaruuksia, Ilveksellä vai Tapparalla. Jari Korkki kertoo totuuden, tästäkin.

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Olin viidentoista, kun muutimme Nahkatehtaankadulle Tampereen Epilään. Äitini asuu siellä vieläkin, 500 metrin päässä Tohlopin TV-keskuksesta, joka sijaitsee Ristimäen kaupunginosassa, toisin kuin Yle joka paikassa väittää. Mediapoliksesta on Tohloppiin melkein kilometri. Järvi kyllä on sen niminen.

Joka kesä käyn vieläkin uimassa.

Vauhtiin päästyäni oikaisen muutaman muunkin virheen. Jääkiekkoseura Ilves tai oikeammin sen kannattajat väittävät voittaneensa eniten Suomen kiakkomestaruuksia, 16.

Tapparalla tuli tässä jokin aika sitten plakkariin 17. mestaruus, mikä on taas synnyttänyt Tampereella valtavan nettiraivon varsinkin, kun paikallinen puolueeton ja riippumaton Aamulehti meni asiasta uutisoimaan.

Siis uutisoimaan Tapparan 17. mestaruudesta.

Keltaisessa puutalossa asui nahkatehtaan patruuna Lars Sandbacka.

Takaisin Nahkatehtaankadulle. Keltaisessa puutalossa asui nahkatehtaan patruuna Lars Sandbacka. Hieno mies, joka tervehti äitiäni käsisuudelmin. Minulta aina kysyi, miten koulu sujuu. Ja oli varsin kiinnostunut, miten Tapparassa kiekkoileva pikkuveljeni pärjää nyt, kun sinne tuli se Nummisen Kalevin poikakin samaan ryhmään.

Tammerfors Bollklubb eli TBK perustettiin vuonna 1932 Tampereen Satamakadulla, Svenska Samskolan i Tammerforsin oppilaskunnassa. Lars Sandbacka oli yksi perustajista.

TBK voitti kolme kertaa peräkkäin jääkiekon Suomen mestaruuden vuosina 1953-55. Olihan Koulukadun kenttä nimenomaan Samskolanin se "koulun kenttä".

Nelikymppisiksi varttuneet Samskolanin pojat tekivät radikaalin ratkaisun.

Joskus huipullakin riittää näkemystä. Nelikymppisiksi varttuneet Samskolanin pojat tekivät radikaalin ratkaisun. Laskettiin, että yhden koulun pojilla ei enää pärjätä ja yleisöpohjaakin voisi laajentaa suomenkielisiin.

Sandbacka, Ohlssonin Jallu ja Harry Lindblad. Harrysta tuli vieläpä Jääkiekkoliiton puheenjohtaja aikaan, jolloin Kummolan Kale vielä opetteli luistelemaan Turussa.

Toistan hiljaa ja painokkaasti: TBK:n perustajat vaihtoivat ihan itse joukkueensa nimeksi Tapparan. Ei tullut kaapparia Ameriikasta toisin kuin esimerkiksi Ilvekselle vuosia myöhemmin.

TBK:n ja Tapparan perustajille kelpasi hyvin se, että Tapparan viirit roikkuivat Hakametsän jäähallin katossa vuodesta 1953 alkaen.

Mutta aika rientää ja kuolo korjaa. Tuli Sandbackallekin aika lähteä.

*Seuraava sukupolvi *halusi omat viirit. Mikäs siinä, TBK on sen ansainnut ja sinne ne viirit Hakametsän jäähallin kattoon vaihdettiin.

Ilveksellä on siis 16 jääkiekon Suomen mestaruutta. TBK/Tapparalla 17.

Sitä vaan en mitenkään ymmärrä, miten nämä TBK/Tapparan sisäiset pohdinnat kuuluvat Ilveksen tyypeille :-)

Painukaa reenaan siittä, jos tasoihin meinaatte!

kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja