Lavrov näpäytti Yhdysvaltain edellistä hallintoa, mutta vitsaili, että Suomi vei voiton tiedotustilaisuudessa

Venäjän ja Suomen ulkoministerit kiittelivät taloussuhteiden kohenemista.

Sergei Lavrov
Lavrov ja Soini seisovat harmaissa puvuissa salissa puhujanpönttöjen takana avoimen parvekkeen oven edessä.
Ulkoministeri Sergei Lavrov ja Timo Soini pitivät lehdistötilaisuuden Porvoossa Haikon kartossa.Mauri Ratilainen / EPA

PORVOO Venäjän ja Suomen ulkoministerin tapaaminen sujui asiallisen kohteliaissa merkeissä. Hyviä suhteita kiitettiin ja taloussuhteiden kehitystä pidettiin myönteisenä.

Sotšissa Saksan liittokansleri Angela Merkel halusi puhua homoseksuaaleihin kohdistuneista vainoista Venäjän Tšetšeniassa. Porvoon Haikon kartanossa lehdistötilaisuudessa ei kuultu Tšetšeniasta.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi, että ihmisoikeuksiakin oli käsitelty ja, että Suomi pitää ihmisoikeuksia tärkeinä.

Näyttää hieman siltä, että Yhdysvaltain ja Venäjän huippukokous Helsingissä tuskin toteutuu.

Lavrov sanoi kohteliain sanankääntein, että suunnitelmissa ei ole tällaista tapaamista kahtena lähikuukautena.

Samalla hän potki palloa Yhdysvaltain suuntaan muistuttaen, että Vladimir Putin pitäisi Helsinkiä miellyttävänä tapaamispaikkana, jos amerikkalaisia vain kiinnostaa.

Lavrov käytti myös tilaisuuden kiittää sitä, että Suomi ei ole Nato-maa.

Soini totesi, että EU:n ja Venäjän suhteita on vaikea kehittää, kun Minskin sopimusta ei ole toteutettu. Etyjin tarkkailjat raportoivat jatkuvista tulitaukorikkomuksista.

Länsi toivoo, että Venäjä saisi Itä-Ukrainan separatistit lopettamaan tulitaukorikkomukset. Venäjä puolestaan sanoo, että Ukrainan hallitus ei noudata sopimusta.

Lavrov tiivisti Venäjän virallisen näkemyksen.

– Ukrainan raskas tilanne on seurausta perustuslainvastaisesta aseellisesta vallankaappauksesta helmikuussa 2014. Venäjä katsoo, että EU:n ja lännen johtavat maat – jotka tukivat vallankaappausta nimittäen sitä demokraattiseksi vallanvaihdosta – kantavat erityisen vastuun Ukrainan hallituksen saamisesta noudattamaan Minskin sopimuksia, jotka solmittiin helmikuussa 2015.

Tosiasia on, että Venäjän ja lännen näkemyksiä Ukrainan kriisistä on melko mahdoton sovittaa.

Jos Itä-Ukrainan konflikti yhtäkkiä saataisiinkin pois päiväjärjestyksestä, pöydällä olisi edelleen kysymys Krimin niemimaasta. On selvää, että Venäjän nykyjohto ei Krimistä luovu.

Tämän perustilanteen vallitessa kukin EU-maa yrittää hoitaa suhteita omalla tavallaan. Niinpä Saksan liittokansleri nähtiin Sotšissa asialliseksi kuvaillussa tapaamisessa Putinin kanssa, ja Suomessa odotetaan Putinia vierailulle vielä tänä vuonna.

Kun lehdistötilaisuudessa nostettiin esiin syytökset Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, Lavrov antoi täyslaidallisen – Yhdysvaltain edelliselle hallinnolle.

– Ikävä kyllä kun Valkoisessa talossa tapahtui hallintojen vaihdos, suhteemme olivat erittäin matalassa pisteessä, koska Obaman hallinto oli tehnyt kaikkensa pilatakseen ne.

Lavrov sanoi, että Obaman hallinnon avaama venäläispelkoinen kampanja jatkuu edelleen.

– On ilmeistä, että russofobista korttia yritetään käyttää hyväksi Yhdysvaltain sisäpoliittisessa kamppailussa, myös niiden taholta, jotka eivät kykene hyväksymään täysin Yhdysvaltain perustuslain mukaisten vaalien tulosta.

Kieli saattaa kuulostaa jyrkältä, mutta mitään erityisen uutta tässä ei ole. Venäjä on koko ajan kiistänyt kaiken ja vaatii faktoja pöytään. Lopullista todistetta, "savuavaa asetta" on tietoverkkourkinnan hämärässä maailmassa vaikea löytää.

Lavrov asetti siis vastakkain Obaman ja Trumpin hallinnot.

Edelleen Venäjällä elätetään toiveita siitä, että Trump voisi muuttaa suhteiden suuntaa. Näille toiveillehan kaatoivat kylmää vettä Syyriassa tehty kemiallinen isku ja sitä seurannut Yhdysvaltain ohjusisku Syyrian hallituksen lentotukikohtaan.

Nyt kuitenkin Trumpin ja Putinin hallinnot näyttävät hakevan yhdessä uutta vauhtia Syyrian neuvotteluihin.

Yhdysvaltain edustajan osallistuminen Astanan neuvotteluihin voi olla merkki siitä, että Yhdysvallat on sittenkin valmis nöyrtymään näyttämölle, jossa ykkösroolia vetää Venäjä liittolaisineen.

Toisaalta Obaman kaudellakin Yhdysvallat ja Venäjä kokoustivat yhtenään Syyrian sodan ratkaisemiseksi. Tulosten laihuus saattoi johtua myös umpisolmun tiukkuudesta.

Tilaisuuden lopuksi Lavrov vitsaili, että Suomi voitti lehdistötilaisuuden 2–1, koska suomalaiset toimittajat ehtivät saada yhden kysymyksen enemmän.

Voittajasta voi olla eri mieltä. Lavrovin on helppo naureskella, koska kansainvälisen diplomatian liemissä kovaksi keitetty mies ei päästä helppoja maaleja.

Lue tästä juttu Lavrovin tiedotustilaisuuden annista.