1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjoismaat

Syyrian sota on rauhoittanut hetkeksi Venäjän toimintaa Itämerellä - Pohjoismaiden puolustusministerit varautuvat uusiin uhkiin

Pohjoismaiden puolustusministerien kokouksessa selvisi myös, että yhteisen taisteluasun käyttöönotto lykkääntyy vuoteen 2021.

Tanskan puolustusministeri Claus Hjort Frederiksen (vas.), Islannin puolustusministeri Arnor Sigurjonsson, Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist, Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö ja Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Soreide. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Pohjoismaiden puolustusministerit keskustelivat kaksipäiväisessä kokouksessaan Turussa alueellisesta turvallisuudesta, terrorismin uhasta sekä kyber-ja hybridiuhista. Ministereille esiteltiin Suomessa syksyllä aloittavaa hybridikeskusta, jossa Pohjoismaat ovat mukana Islantia lukuunottamatta.

Tanskan puolustusministeri Claus Hjort Frederiksen pitää kyberhyökkäyksiä ja hybridivaikuttamista merkittävinä uhkina alueen vakaudelle tulevina vuosina.

– Venäjällä on ollut aggressiivinen asenne kyberhyökkäyksissä ja valeuutisoinnissa ja valitettavasti he ovat kovin hyviä siinä. Meidän täytyy vahvistaa yhteisiä ponnistuksiamme tällä saralla, Fredriksen sanoo.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Krimin valtauksen yhteydessä vilkastunut Itämeren alueen sotilasliikenne on tasaantunut viime aikoina osittain siksi, että Venäjä käy sotaa Syyriassa.

- Silläkään ei riitä joka paikkaan voimia, Niinistö sanoo.

Hän uskoo, että toiminta Itämerellä tulee lähiaikoina jälleen lisääntymään sotaharjoitusten takia.

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimat järjestävät touko-kesäkuun vaihteessa yhden suurimmista lentoharjoituksista Euroopassa. Arctic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoituksessa on mukana kahdentoista maan ilmavoimat, jotka lentävät Suomen, Ruotsin ja Norjan alueilla.

"Yhdessä merkittävä sotilaallinen toimija"

Ruotsin ulkoministerin Peter Hultqvistin mielestä Itämeren alueen huonontunut turvallisuustilanne ei ole muuttunut miksikään. Hän muistuttaa Krimin valtauksesta ja Ukrainan sodasta.

– Ukrainassa haavoittuu ja kuolee ihmisiä viikottain, Hultqvist sanoo.

– Me näemme erittäin tärkeänä, että Pohjoismaista puolustusyhteistyötä jatketaan ja Suomi-Ruotsi -yhteistyötä syvennetään.

Myös Tanskan puolustusministeri vakuutti maansa olevan valmis panostamaan Itämeren puolustukseen ja Baltian, Puolan ja Ukrainan turvallisuuteen.  Tanska on sotilasliitto Naton jäsen.

– Olemme pieniä maita , mutta yhdessä merkittävä sotilaallinen toimija, Fredrikson sanoo.

Taisteluasut käyttöön 2021

Puolustusministerit käsittelivät myös yhteisten taisteluasujen hankintaa, jota on valmisteltu Norjan johdolla.

Suunnitteillla on pukukokonaisuus, jonka malli olisi sama, mutta maille tulisi omat kuosit. Kansalliset säädökset ovat viivästyttäneet aikatauluja. Pohjoismaiden on tarkoitus Islantia lukuunottamatta ottaa asut käyttöön 2021.

Pohjoismaiden puolustusministerien kokousta Turussa isännöi Jussi Niinistö. Suomi on tänä vuonna NORDEFCO:n, Pohjoismaiden puolustusyhteistyön puheenjohtaja.

Syksyn kokouksessa on tarkoitus järjestää kriisitilannetta simuloiva päätöksentekoharjoitus Pohjoismaiden puolustushallinnon virkamiehille.