Herätys: Presidentti nimittää uudet ministerit, Ranskassa kampanjoidaan viimeistä päivää ja länsimetron valmistumisesta luvassa tietoa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista. 

Aamukooste
länsimetro Tapiolan asemalla
Markku Ulander / Lehtikuva

Uudet ministerit nimitetään

Tasavallan presidentti nimittää uudet ministerit tänään perjantaina. Nimitettävät ministerit ovat kansanedustaja Jari Leppä (kesk.), josta tulee maa- ja metsätalousministeri, kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.), josta tulee oikeusministeri ja kansanedustaja Sampo Terho (ps.), josta tulee Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri.

Kuvassa vasemmalta Sampo Terho, Antti Häkkänen ja Jari Leppä.
Kuvassa vasemmalta Sampo Terho, Antti Häkkänen ja Jari Leppä.Heikki Saukkomaa, Martti Kainulainen / Lehtikuva

Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana kello 11.20 alkaen Yle Areenassa ja Yle Uutisten nettisivuilla. Lue lisää (siirryt toiseen palveluun)

IS: Rallilegenda Timo Mäkinen on kuollut

Suomen menestyksekkäimpiin ralliautoilijoihin lukeutuva Timo Mäkinen, 79, on kuollut. Suru-uutisen vahvisti Ilta-Sanomille hänen poikansa.

Vuonna 1938 syntyneen Mäkisen uran ensimmäinen huippuvuosi oli 1965, jolloin rallitähti voitti ensimmäisenä suomalaisena legendaarisen Monte Carlon -rallin. Samana vuonna pokaalikaappi sai täydennystä Jyväskylän suurajojen mestaruuden muodossa.

Timo Mäkinen
Tomi Hänninen

Mäkinen, joka tunnettiin myös lempinimellä ”The Flying Finn”, avasi suomalaisten ralliautoilijoiden voittoputken ja mestaruuksien sarjan, joka on jatkunut viime vuosiin asti. Lue lisää

Työttömyysturvaan suunnitellaan uusia muutoksia

työvoimatoimiston piste
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus kaavailee, että jatkossa työttömän on haettava työpaikkaa keskimäärin kerran viikossa. Laiminlyönnin seurauksena hän menettäisi työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tänään lisätietoja lausuntokierrokselle lähtevästä esitysluonnoksesta. Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski sanoo, että työttömät ovat tyrmistyneitä suunnitelmista. Lue lisää (siirryt toiseen palveluun)

Milloin länsimetro kulkee?

Länsimetron liikenteen alkamisesta odotetaan tänään lisätietoa. Metroyhtiön hallitus keskustelee aikatalusta aamun kokouksessa. Aiemmin tällä viikolla kuultiin, että länsimetron käyttöönotto saattaa lykkääntyä entisestäänkin. Helsingin seudun liikenne HSL varautuu jatkamaan korvaavaa bussiliikennettä vielä vuoden ajan, koska länsimetron aloitusajankohta ei ole vieläkään varmistunut.

Viimeksi metron on arvioitu käynnistyvän ensi elokuussa.

Obamacaren purkaminen etenee ja panokset kovenevat senaatissa

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan.
Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan. Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi eilen illalla republikaanien äänillä Obamacare-terveydenhuoltojärjestelmän uudistamisen. Republikaanien voitto oli äärimmäisen niukka; 217-213. Uudistus vaatii vielä senaatin hyväksynnän. Senaatissa republikaanien enemmistö on myös kapea; 52-48. Äänestysvoitto ei juuri salli loikkauksia toiseen leiriin.

Yhdysvalloissa järjestetään ensi vuonna kongressin välivaalit ja republikaanit saattavat menettää paikkojaan, sillä uudistuksen myötä miljoonat ihmiset ovat menettämässä halvat terveyspalvelunsa. Toisaalta uudistuksen läpivienti olisi republikaaneille ja presidentti Trumpille suurvoitto.

Ranskan presidentinvaaleissa loppukiri

Emmanuel Macron ja Marine Le Pen.
Emmanuel Macron ja Marine Le Pen.Joel Saget, Eric Feferberg / AFP

Ranskan presidentinvaalien taistelupari, sitoutumaton Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen, käyvät viimeisen kampanjapäivän. Presidentinvaalin ratkaiseva toinen kierros koittaa sunnuntaina. Macronia pidetään ennakkosuosikkina Ranskan seuraavaksi presidentiksi.

Perjantaista tulossa vuoden tähän mennessä lämpimin päivä

perjantain sää
Yle

Lämpötila kohoaa perjantaina paikoin jopa lähelle 20 astetta. Pohjoisessa on viileämpää ja heikkoja lumi- tai räntäkuuroja tulee paiikoin.

Lauantaina sää jo viilenee koko maassa. Sunnuntaina pilvisyys lisääntyy ja yksittäisiä sade- ja räntäkuuroja tulee maan keskiosissa, Lapissa myös lumikuuroja. Sää viilenee entisestään ja lämpötila jää etelässäkin alle 10 asteen, pohjoisessa lämpötila on nollan tienoilla päivälläkin. Lue paikkakuntakohtainen sääennuste Ylen Sää-sivuilta.