Kalastusmatkailua Lapin järvillä pitäisi lisätä - bisnes keskittyy loheen

Kalastusmatkailu Lapin järvillä on lähes olematonta. Bisnes keskittyy loheen ja lohijokiin.

kalastusmatkailu
Kalastaja Jouko Sirkkala ja iso ahven
Melkoinen körmy, näyttää Jouko Sirkkala Miekojärven ahventa.Lapin villikala

Pellolainen kalastaja Jouko Sirkkala tähdentää, että hyvää kalaa on järvissäkin ja kalastusmatkailua järvillä pitäisi lisätä. Hän kuitenkin ymmärtää, että pohjoisen lohijoet houkuttelevat ja muodostavat kalastusmatkailun rungon. Länsirajalla Tornionjoki on tärkeä.

Jouko Sirkkalan kotijärvi on Miekojärvi. Siellä aiotaan ruveta tosissaan kehittämään kalastusmatkailua ja sitä tukevia erilaisia ohjelmapalveluja. Tarvitaan vain tuotteistamista, hyviä ohjelmapalveluja ja innostuneita työntekijöitä. Oppaita jo koulutetaan.

– Meillä on täysi työ saada ohjelmat valmiiksi, jotta niitä voidaan myydä ympäri maailmaa, hän sanoo.

Bisneksenä vasta alullaan

Vaikka Lapissa paljon kalastellaan ja jonkin verran myös matkailumielessä, niin Jouko Sirkkalan mukaan kalastusmatkailu Suomessa on kuitenkin vasta aivan alkutekijöissään.

Kalastaja Jouko Sirkkala kokee madepyydyksiä Miekojärvellä
Siinä niitä on, Miekojärven mateita. Kalastaja Jouko Sirkkala sanoo, että kun saalista tulee, niin kalastaminen on mukavaa, mutta ei kuitenkaan mitään kevyttä työtä.Lapin villikala

Hän kertoo esimerkin Irlannista.

– Vaikka Irlannissa koko maassa on vettä vähemmän kuin Inarinjärvessä, niin siellä kalastusmatkailu on bisneksenä lähes miljardiluokkaa. Meillä puhutaan miljoonista. Eli paljon on meillä tekemistä.

Kysyntä kasvussa

Jouko Sirkkala tähdentää, että kalastusmatkailussa puhutaan kasvavasta liiketoiminnasta.

– Suurin kysyntä tulee ulkomailta ja nyt näyttää, että Aasiasta. Heidän palveluun pitää varautua muun muassa oppaita kouluttamalla, hän sanoo.

– Suomalaiset eivät tarvitse opastusta, koska he osaavat käyttää omia vesistöjään, mutta ulkomaalaiset tarvitsevat.

Jos emme me, niin joku muu

Miekojärven kalastajan Jouko Sirkkalan mukaan Lapin kalastusmatkailussa on valtava käyttämätön potentiaali.

– Me emme saa nukkua sen mahdollisuuden ohi. Jos me emme tartu sen tarjoamaan mahdollisuuteen, niin tulee kiinalainen tai joku muu. Ja silloin me emme voi tehdä enää mitään. Nyt meillä on vielä avaimet omissa käsissä.

Jouko Sirkkala Sirkkakosken kalasatamassa
Vasta peruskorjatussa Sirkkakosken kalasatamassa on hyvät tilat kalankäsittelylle. Sataman EU-remontti innosti Jouko Sirkkalan ammattikalastajaksi.Jorma Korhonen / Yle