Trumpin määräys nostaa poliittisen puheen kirkkoihin

Kristillinen oikeisto on toivonut lakimuutosta. Monet pelkäävät sen johtavan odottamattomiin seurauksiin uskonnollisten yhteisöjen sisällä.

uskonnolliset yhteisöt
Donald Trump kävi St. Johnin kirkossa virkaanastujaispäivänään 20. tammikuuta.
Donald Trump kävi St. Johnin kirkossa virkaanastujaispäivänään 20. tammikuuta.Chris Kleponis / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut asetuksen, jonka tarkoituksena on vapauttaa uskonnollisten yhteisöjen poliittinen toiminta.

Yhdysvalloissa on ollut voimassa vuodesta 1954 lähtien verolaki, ns. Johnson Amendment, jonka mukaan johonkin poliittiseen liikkeeseen tai ehdokkaaseen sitoutuvat yleishyödylliset yhteisöt, tässä tapauksessa uskonnolliset yhdyskunnat menettävät verovapautensa.

Donald Trump sai vaalikampanjansa aikana tukea kristilliseltä oikeistolta, joka on kauan kritisoinut tätä verosäädöstä ja pitänyt sitä sananvapauden rajoitteena. Esittämällä lain kumoamista Trump lunastaa lupauksensa kannattajilleen.

Lain muuttaminen vaatii kongressin hyväksynnän.

Odottamattomia seurauksia

Lakimuutos saa vastaansa voimakasta kritiikkiä ja sillä arvellaan olevan paljon odottamattomia seurauksia.

Monet uskonnollisten yhteisöjen johtajat muistuttavat, että seurakuntien puolueettomuus on ollut yhdysvaltalaisen yhteiskunnan voimavara.

Jos seurakunnista jatkossa tulee poliittisten kamppailujen näyttämöitä, menetetään paljon luottamusta, yksituumaisuutta ja arvovaltaa, sanovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat katolisten ja evankelikaalisten seurakuntien johtajat.

– Tämä kaatuu vielä Trumpin niskaan, sanoo Faith in Public Life -kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja, pastori Jennifer Butler.

– Olemme moraalisesti närkästyneitä siitä, mitä tapahtuu ja suuttuneita uskonnon käyttämisestä aseena, hän toteaa.

Lähde: Reuters