1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Peking

Hiekkamyrsky nosti Pekingin ilman saastearvot järkyttävälle tasolle

Pienhiukkasten määrä ylittää suositukset monikymmenkertaisesti. Kaupunki yrittää vähentää liikenteestä satoja tuhansia autoja.

Hiekkamyrskyä Pekingissä 4. toukokuuta. Kuva: Wu Hong / EPA

Kiinan pääkaupungin Pekingin yli on parin viime päivänä aikana pyyhkinyt suuri hiekkamyrsky.

Peking kärsii tavallisinakin päivinä vakavasta saasteongelmasta, mutta massiivinen hiekkamyrsky on nostanut ilman saastepitoisuudet aivan uudelle tasolle.

Eilen torstaina mittauspisteet havaitsivat haitallisimpia, 2,5 mikrometrin suuruisia pienhiukkasia enimmillään 684 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa.

EU-maissa pienhiukkasten vuosikeskiarvo ei saisi ylittää 25 mikrogrammaa kuutiossa. Suomessa ohjearvo on kymmenen mikrogrammaa kuutiossa.

Pekingissä suurempien, 10 mikrometrin hiukkasten pitoisuus oli torstaina jopa 2 000 kuutiometrissä, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kaupungin viranomaiset varoittivat asukkaita huonosta ilmanlaadusta ja sen aiheuttamasta sairausriskistä.

Tämän vuoden tammi-helmikuussa 2,5 mikrometrin pienhiukkasten määrä oli Pekingissä keskimäärin 95 mikrogrammaa kuutiossa. Tämä on 70 prosenttia korkeampi luku kuin viime vuonna samaan aikaan.

Ponnistuksia ilman puhdistamiseksi

Kiinan viranomaiset ovat jo vuosien ajan ponnistelleet ilmanlaadun parantamiseksi.

Vuonna 2015 hyväksyttiin säädös, jonka mukaan tämän vuoden loppuun mennessä on miljoona huonokuntoisinta ajoneuvoa poistettava Pekingin kaduilta. Tämän vuoden tavoiteluku on 300 000 ja siitä oli huhtikuun loppuun mennessä toteutunut 180 000.

Pekingissä on tällä hetkellä 5,7 miljoonaa moottoriajoneuvoa ja ne ovat syyllisiä puoleen kaupungin typpioksidisaasteesta.

Hiekkamyrskyt ovat Pekingin alueella tavanomaisia kevätkuukausina, jolloin tuuli tuo aavikoiden pölyä kaupunkiin. Kiinan viranomaiset yrittävät hillitä pölyn leviämistä valtavilla puunistutuskampanjoilla.

Lähde: Reuters