Uusi sydän muutti elämän – ja vähän miestäkin

Juhani Talja sai uuden sydämen viisi vuotta sitten. Kotiväen mukaan hän on muuttunut ja tunnistaa hän itsekin itsessään erilaisia piirteitä. Sydänsiirteen myötä eniten muuttui kuitenkin elämisen laatu.

sydämensiirto
Uusi sydän on antanut Juhani Taljalle hyviä vuosia.
Uusi sydän on antanut Juhani Taljalle hyviä vuosia.Yle / Tarmo Niemi

Seinäjokelaisella Juhani Taljalla on kaksi kaiken mullistavaa päivää elämässään: isänpäivänä 1985 tuli infarkti ja 4. kesäkuuta 2012 hän sai uuden sydämen.

– Molempina muuten liputetaan, Juhani huomauttaa ja sanoo, että jälkimmäisenä päivänä se tuntuu erityisen hyvältä.

– Elämä on muuttunut aivan täysin sen jälkeen.

”Sairaus tuli, terveys meni”

Juhani Taljan sydäninfarkti isänpäivänä 1985 oli massiivinen ja lamautti lähes puolet sydämestä. Se lamautti myös 38-vuotiaan perheenisän elämän pitkäksi aikaa. Taljasta tuli eläkeläinen nelikymppisenä.

– Siinä oli henkisesti aika vaikeita vuosia. Kun sairaus tuli, niin terveys meni ja siinä meni hyvä työpaikkakin. Väsytti paljon ja liikkumaan ei oikein pystynyt. Siinä oli paljon kestämistä.

– Mutta niin niistä vaan selvittiin, paljolti tietysti hyvän hoidon ansiosta. Ei se hääviä ollut, mutta nyt on kyllä elämä jo antanut takaisin niitä vuosia.

Elintärkeä puhelu

Elokuussa 2011 lääkäri lmoitti, että Juhanille tehdään sydämensiirto. Muutaman kuukauden hän kulki sydänsiirtoselvittelyissä ja maaliskuussa 2012 hänet laitettiin sydänsiirtojonoon.

Hän sanoo, että sävähti jokaista puhelimen pirahdusta sen jälkeen ja puhelimeen puhuessa tuli olo, ettei saisi pitää linjaa varattuna.

– Olin jonossa kolme kuukautta ja sitten neljäs päivä kesäkuuta vuonna 2012 tuli kutsu. Aamulla viittä vaille puoli kuusi soitettiin Meilahdesta, että pue vaatteet päälle, tilaa taksi ja lähde Meilahteen nyt heti. Tänään sulle vaihdetaan uusi sydän, Talja kertoo.

Pue vaatteet päälle, tilaa taksi ja lähde Meilahteen nyt heti. Tänään sulle vaihdetaan uusi sydän.

Juhani Talja

– Ajattelin, että hyvä näin. Ei mua jännittänyt pätkääkään, mutta lähiomaiset kyllä aluksi järkyttyi. Tämä oli ainut tie, että ollaan tässä nyt.

Juhani Talja sanoo, ettei des miettinyt sellaista vaihtoehtoa, että leikkaus ei onnistuisi.

– Kun Meilahden pääovista mentiin sisälle ja ovi klapsahti kiinni, ajattelin, että meniköhän viimeistä kertaa. Mutta siitäkin sitten vaan jatkettiin matkaa kohti leikkaussalia.

Punttisalille suoraan sairaalan pedistä

Sydämensiirtoleikkaus kesti yhdeksän tuntia ja onnistui hyvin. Kuntoutus aloitettiin lähes saman tien.

– Kolmen, neljän päivän päästä leikkauksesta tuli fysioterapeutti huoneeseen ja sanoi, että meidän pitääs mennä käymään punttisalilla. Sanoin, että nyt oot varmaan erehtynyt henkilöstä, mutta ei hän ollut.

Talja naurahtaa, että se oli hänen ensimmäinen kertansa punttisalilla. Ja heti sydänleikkauksen jälkeen.

Toipumisen akuuttivaihe vei puolisen vuotta ja välillä kivut olivat kovat. Isoilta takaiskuilta hän välttyi.

– Kymmenen kuukauden päästä oli yksi hyljintä. Kyllä siinä kerkesin ajatella, että olikohan tämä nyt tässä. Se meni sitten ohi, ja paraneminen on sitten jatkunut ja jatkuu varmaan yhä.

Juhani Talja toimii mielellään myös vertaistukihenkilönä. "Vastaan aina, kun kysytään", hän sanoo.
Juhani Talja toimii mielellään myös vertaistukihenkilönä. "Vastaan aina, kun kysytään", hän sanoo.Yle / Tarmo Niemi

Kenen sydän?

Suomessa tehdään vuosittain noin 20 sydämensiirtoa (siirryt toiseen palveluun). Elinsiirtopotilaat eivät saa tietää luovuttajasta mitään. Se on puhtaasti eettinen periaate.

Vaikka Juhani Taljaa luovuttajan henkilöllisyys ei mietitytä, se tulee puheeksi ihmisten kanssa aika ajoin.

– Sen tiedän, että naisen sydän ei ole. Tällaiselle isokokoiselle miehelle pitää olla iso sydän, eikä niin isoa naisella ole, Talja sanoo.

– Minulle on pääasia, että se pelittää, muulla ei ole väliä.

”Kotoväki sanoo, että olen jollain tapaa muuttunut”

Joskus Juhani Taljalta kysellään myös sitä, mahtoiko uusi sydän tuoda jotain mukanaan.

– Kyllähän tietysti ikäkin muuttaa, mutta joskus kotoväki sanoo, että olen jollain tapaa muuttunut. Muttei ne oikein osaa täsmentää sitä.

– En oo ruvennu virkkaamaan ja klimppisopasta en oo koskaan tykännyt, enkä tykkää vieläkään. Kauniita ja rohkeita en oo katsonut, enkä katso, Juhani Talja naureskelee.

Ihan kaikki ei kuitenkaan ole entisellään.

– Musta on kyllä tullut innokas ruuanlaittaja. Ennenkin tein vähän, mutta nyt on ollut myös parempi vointi keskittyä ruokaan ja ruoka-aineisiin.

Hän sanoo, että on nykyisin myös herkempi.

– Ei tartte paljon olla kun jo vesittelen ja kylmät väreet menee, kun joku suomalainen pärjää urheilussa. Tai jos tulee surullinen tarina radiossa tai televisiossa, niin reagoin siihen voimakkaasti.

– Mutta johtuuko se sitten sydämestä vai iästä, sitä en osaa sanoa.