Huippusuunnittelija innostui puhelimen laturista – Eero Aarnio suunnitteli leikkisän laturiukon

Maailmanmainetta niittänyt muotoilija Eero Aarnio sai käsiinsä uuden haasteen, kun oululaisfirma Asmo Solutions pyysi suunnittelemaan puhelinlaturille uuden muodon. Tuloksena oli hymyilevä laturiukko.

Historiaa ja nykypäivää. Eero Aarnion uusin design suunnitelma, puhelimen laturi Mr Charger Aarnion 60-luvun alussa suunnitteleman maailman luokan designiksi nousseen pallotuolin pienoismallilla. Kuva: Asmo Solutions

Matkapuhelimien valmistajat ovat turvautuneet jo vuosien ajan huippumuotoilijoihin uusien kännykkämallien suunnittelussa. Kännykän laturit sen sijaan ovat olleet pääasiassa vain pakollisia lisälaitteita, joiden ulkoasu on yleensä ollut pelkistettyä "insinööridesignia" – toki varsinkin kalleimpien puhelimien lisälaitteet ovat seurailleet kännykän linjoja.

Idea erilaisesta ja muista erottuvasta laturista muhi Eero Aarnion päässä muutaman kuukauden ja lopputuloksena oli leikkisä idea Mr. Chargerista – pienestä iloisen lelu-ukon näköisestä puhelinlaturista.

– Aarnion työt ovat leikkimielisiä, hauskoja ja omalaatuisia, ihan niin kuin minäkin, sanoo Asmolaturin kehittänyt yrittäjä Asmo Saloranta.

– Aarnion työt eivät varmasti jätä ketään kylmäksi eikä hän ole kauheasti välittänyt uransa aikana muiden kritiikistä, Saloranta sanoo.

Suomalaisen designin grand old man

Eero Aarnio innostui uudenlaisen puhelinlaturin suunnittelusta, koska sellaista ei ennen oltu tehty. Asmo Salorannan mukaan huippudesign on yksi tapa erottua vastaavista tuotteista. Kuva: Asmo Solutions

Suomalaisen designin grand-old man Eero Aarnio innostui oululaisten suunnittelupyynnöstä, sillä aikaisemmin ei samanlaista ponnistusta puhelinlaturin designiin tehty.

Eero Aarnio on yksi Suomen tunnetuimmista muotoilijoista, jonka töitä on nähtävissä muun muassa New Yorkin Museum of Modern Art -museossa, Lontoon Victoria and Albert Museumissa sekä Pariisin Pompidou-keskuksessa.

Aarnio tuli tunnetuksi erityisesti 60-luvulla, jolloin hän suunnitteli paljon futuristisia muovi ja lujitemuovituotteita. Ehkä tunnetuin niistä on vuonna 1963 suunniteltu kansainvälisesti arvostettu pallotuoli. Se on jäänyt yhdeksi vuosikymmenen designikoneista.

Muita tunnettuja tuotteita ovat esimerkiksi 1973 syntynyt Poni tuoli sekä 2000-luvulla syntynyt Swan-valaisin sekä julkisiin tiloihin suunniteltu Tree –tilanjakaja.