Oravaisten kahvituvasta suunnitellaan monipuolista matkailukeskusta

Oravaistenlahden rannalla on vuosikaudet ollut ravintola ja levähdyspaikka Oravaisten kahvitupa. Kohta siellä puhaltavat uudet tuulet kunhan suunnitelmat paikan muuttamiseksi realisoituvat.

matkailu
Oravaisten kahvitupa sijaitsee noin 50 kilometriä Vaasasta pohjoiseen.
Oravaisten kahvitupa sijaitsee noin 50 kilometriä Vaasasta pohjoiseen.Terhi Varjonen/Yle

Oravaisten kahvitupa valtatie 8 varrella on monelle tuttu. Vaasasta noin 50 kilometriä pohjoiseen löytyvä paikka sijaitsee aivan valtatien vieressä ja toisella puolella on Oravaistenlahti.

Kahvitupaa ja sen ympäristöä on jo vuosia haluttu uudistaa ja toimintaa kehittää, mutta kehittämishaaveet ovat jääneet tähän mennessä vain puheen asteelle. Nyt suunnittelu on kuitenkin oikeasti lähtenyt käyntiin ja tarkoitus on uudistaa paikkaa merkittävästi.

Ideoita kuntalaisilta

Hankkeen takana ovat Oravaisten ja Kimon kylien jakokunnat. Projektin johtajana toimii Roger Norrgård. Norrgårdilla on vuoden pesti, minä aikana hän suunnittelee ja selvittää eri tahojen kanssa muun muassa lopullisia kustannuksia ja sitä, mitä alueelle oikein tehdään.

Suunnitelmat ovat niin pitkällä, että seuraavaksi halutaan nähdä arkkitehdin näkemys alueen uudistuksista.

Projektinjohtaja Roger Norrgård vetää suunnittelutyötä.
Projektinjohtaja Roger Norrgård vetää suunnittelutyötä.Terhi Varjonen/Yle

Kuntalaisille on jo pidetty suunnitteluiltoja ja ensimmäiseen suunnitteluiltaan saapui seitsemisenkymmentä kuntalaista ideoimaan kahvituvan ja sen ympäristön tulevaisuutta.

Pala kerrallaan

Todennäköistä on, että nykyinen ravintolarakennus puretaan. Tällä hetkellä noin 50-paikkaisen rakennuksen tilalle tulisi paikkamäärältään sadan asiakkaan ravintola. Se rakennettaisiin nykyistä hieman lähemmäksi rantaa. Ajatuksena on käyttää ravintolan tarjonnassa enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita.

Näkymä kahvituvan takapihalta Oravaistenlahdelle.
Näkymä kahvituvan takapihalta Oravaistenlahdelle.Terhi Varjonen/Yle

Aluetta halutaan kehittää enemmän matkailulliseen suuntaan. Työnimenä onkin ollut Österbottens Visitor Center.

Norrgård kertoo, että ajatuksena on ollut muodostaa kulttuurihistoriallinen näyttelykeskus. Tarkoitus on myös ruopata lahtea niin, että veneellä pääsisi ravintolan rantaan. Nyt lahti on niin matala, ettei pienveneilläkään ole sinne asiaa. Myös laituri puuttuu. Samassa pihapiirissä olevaa leirintäaluetta on niin ikään tarkoitus uudistaa.

Roger Norrgårdin mukaan muutokset tehdään vaiheittain eikä kertarysäyksellä. Aluksi on tarkoitus rakentaa päärakennus ja suurempi parkkipaikka. Ensimmäisen vaiheen kustannukset olisivat noin puolitoista miljoonaa euroa, kertoo Norrgård. Mikäli rahoitus ja luvat muutoksiin heltiävät, Oravaistenlahden rannalla voitaisiin päästä uudistustöihin ensi vuonna.