"Helsingissä on ihanaa" – Anna Alabamasta on innoissaan, kun hän tuli melkein 30 vuoden tauon jälkeen synnyinmaahansa

Ulkosuomalainen Anna Räisänen tuli Yhdysvaltain Alabamasta entiseen kotikaupunkiinsa Helsinkiin.

ulkosuomalaiset
Anne Räisänen
Anna Räisänen nauttii Helsingin kesästä.Jouni Immonen / Yle

Ulkosuomalainen Anna Räisänen levittää helsinkiläisessä ravintolassa paperisen servetin roikkumaan paidan kauluksesta. Hän leikkaa veitsellään pihvistä muutaman palan, laittaa veitsen lautasen reunalle, tarttuu haarukkaan ja pistelee lihanpalat sillä suuhunsa.

Kantasuomalaisten ruokailutavat huvittavat Räisästä. Mokomatkin hienostelijat, kun pitävät käsissään haarukkaa ja veistä.

Räisänen ei ole käynyt Suomessa 29 vuoteen. Vanhempien kuoleman jälkeen aika on vain vierähtänyt.

59-vuotias Räisänen lähti parikymppisenä Yhdysvaltoihin opiskelemaan, perusti perheen ja oli osastopäällikkönä New Yorkin osavaltion kouluhallituksessa, kunnes jäi eläkkeelle neljä vuotta sitten.

Anna Räisänen
Räisänen vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Helsingin Roihuvuoressa ennen kuin lähti 21-vuotiaana Yhdysvaltoihin.Räisäsen kotialbumi ja Jouni Immonen / Yle

Yhdysvalloissa Räisäsen etunimi vaihtui Annesta Annaksi, koska hän tuskastui amerikkalaisten tapaan lausua Anne.

*Kun Räisänen viimeksi *kävi Suomessa, presidenttinä oli Mauno Koivisto. Nuoriso tanssi Kylie Minoguen_ I Should Be So Lucky_ -kappaleen tahdissa ja autoradioissa soi Leevi and the Leevingsin Teuvo, maanteiden kuningas. Kansa eli nousukauden viimeisiä vuosia, eikä tiennyt, että kulman takana väijyi 90-luvun alun lama.

Räisäsestä Helsinki näyttää aiempaa kansainvälisemmältä, kun kaduilla ei kävele vastaan vain sinisilmäisiä ja vaaleahiuksisia ihmisiä. Hänen mielestään kaupunki oli ennen värittömämpi ja harmaampi.

Räisänen muisteli kotonaan Alabamassa, että Suomessa monet ihmiset pukeutuvat mustiin tai tummiin vaatteisiin. Mitä silloin voi pakata matkalaukkuunsa, kun oma vaatekaappi pursuaa värikkäitä kesävaatteita? Alabamassa ilmasto on leuto ympäri vuoden ja osavaltiossa on talvellakin noin 10–15 astetta lämmintä.

Anne Räisänen
Räisäsen mielestä kaupunkipyörät elävöittävät Helsinkiä. Jouni Immonen / Yle

Mutta kesällä Helsinki on värikäs. Silmään pistävät keltaiset kaupunkipyörät. Niitä tuntuu olevan joka puolella ja paljon. Räisänen on kuullut pyöristä, mutta ei ole oikein ymmärtänyt, mitä ne ovat.

*Nuoruudessaan Räisänen *polki pyörällä tai kulki busseilla, koska perheellä ei ollut autoa. Nykyisin pyöräily on jäänyt, koska Alabamassa ihmiset ajavat omilla autoillaan joka paikkaan. Eikä pyöräteitä juurikaan ole.

Ratikassa Räisänen on hetken ymmällään. Hänellä on kädessään pahvinen, kymmenen matkan kortti, mutta nykyiset leimauslaitteet eivät tunnista korttia eikä niissä ole aukkoa, johon lipun voisi työntää.

Räisäsen leimausyritykset naurattavat nykyhelsinkiläisiä ja joku kysyy, kuvaammeko sketsiohjelmaa. Helsingin joukkoliikenteessä pahviset, leimattavat liput jäivät pois käytöstä 14 vuotta sitten.

*Ennen Suomeen tuloaan *Räisänen näki unta ratikalla ja bussilla matkustamisesta. Hän yritti etsiä unessa Kamppia ja Espaa. Kun muut ihmiset jäivät ratikasta pois, Räisänen vain puristi ratikan tankoa ja seisoi keskioven edessä. Hän ei löytänyt etsimiään paikkoja ja heräsi tuskanhikeen.

Helsingissä ratikoiden väritys näyttää kuitenkin samalta kuin ennen ja jopa pysäkkien paikat ovat suurin piirtein entisissä paikoissa.

Anna Räisänen
Räisänen asui pikkulapsena Helsingin Santahaminassa, missä hän aloitti koulun.Räisäsen kotialbumi ja Jouni Immonen / Yle

Viimeksi Räisänen osti ratikkalipun markoilla, nyt se maksetaan euroilla. Eurot otettiin Suomessa käyttöön käteisvaluuttana 15 vuotta sitten. Ne tuntuvat dollareihin tottuneesta Räisäsestä oudoilta. Kun setelit ovat pöydällä rinnakkain, eurot näyttävät lyhyiltä ja leveiltä dollareihin verrattuna.

*Räisänen tajusi ennen tuloaan, *ettei hän tiedä, mitä Suomesta nykyisin saa. Käytetäänkö Suomessa juoksusukkien kaltaisia, varrettomia "no show"-sukkia ja mikä on se pieni palanen, joka pitää korvakorun korvassa? Räisänen googlettaa, mikä earring back olisi suomeksi ja saa vastaukseksi läpinäkyvä, muovinen pidike. Hän päättää ostaa niitä pienen laatikollisen mukaansa.

Itähelsinkiläisessä supermarketissa Räisänen huomaa, että Suomessahan on miltei kaikkea. Kauppa on aivan kuin Yhdysvalloissa. Hedelmä- ja lihatiskit pursuavat ruokaa. Ja tuossa on ruisleipää, jota Räisänen aikoo viedä monta pussia kotiinsa Alabamaan.

Anne Räisänen
Yhdysvalloissa Räisänen kaipaa ruisleipää. Jouni Immonen / Yle

Helsingin ydinkeskusta näyttää Räisäsestä hyvin samalta kuin 30 vuotta sitten. Alueet, joissa on vanhempia rakennuksia, eivät ole juurikaan muuttuneet vuosikymmenten aikana.

Kalasatamassa, Itäväylän vieressä sijaitsevalla uudella asuinalueella on toisin. Räisänen pakkasi 16-vuotiaana Kalasataman lähellä olleessa makkaratehtaassa makkaroita. Nyt merenrantaa rakennetaan. Sinne nousee asuintaloja ja uusi kauppakeskus.

Kalasatamassa puhaltava tuuli muistuttaa veden läheisyydestä ja tuo Räisäselle muistoja mieleen. Lapsena hän asui muutaman vuoden Santahaminan saarella, kunnes vanhemmat ostivat asunnon Roihuvuoresta. Mutta sieltäkin oli merinäköala.

Veden läheisyys on Räisäselle tärkeää. Onko se sitä helsinkiläisyyttä? Räisänen naurahtaa ja kertoo, että hänellä on Yhdysvalloissakin mökki järven rannalla.

*Mökillä viiden lapsen äiti *nauttii hiljaisuudesta. Ehkä hän muuttaa sinne kokonaan, kun nuorimmatkin lapset ovat aikuistuneet. Niin tekevät myös monet kantasuomalaiset.

Vuosikymmenet Yhdysvalloissa ovat muovanneet Räisästä, mutta eivät muuttaneet. Hän sanoo, ettei jää seurassa sanattomaksi ja on oppinut tyhjästä puhumisen taidon hyvin.

Silti Räisänen kokee olevansa enemmän sivustakatselija kuin nauttivansa huomion keskipisteenä olemisesta. Se voi olla osoitus suomalaisuudesta.

Anna Räisänen
Yhdysvalloista on tullut Räisäsen kotimaa, mutta Suomi pysyy synnyinmaana.Räisäsen kotialbumi ja Jouni Immonen / Yle

Lue lisää ulkosuomalaisista:

“Mummu rakastaa sitä, että osaan suomea” – Kanadalainen Cole sai tietää vasta hetki sitten, että hänessä on suomalaisverta

“Mietin, hyppäänkö kannelta mereen” – Suomalaisyrittäjät Virossa ovat muuttuneet lama-ajan viheltäjistä menestyjiin, joista osa elää “melkein miljonäärielämää”

Suomalainen Jarmo perusti Senegaliin kahvilan, jonne Helsingin hipsterit jonottaisivat – "Ihmiset jäävät vähän koukkuun parempaan kahviin"

Häpeä suomalaisjuurista on muuttumassa ylpeydeksi Ruotsissa – “Kaikki ihmettelevät, että häh, oletko sä suomalainen?”

Haluamme tietää ulkosuomalaisten elämästä ulkomailla. Kerro meille tämän jutun lomakkeella, missä päin maailmaa asut ja mitä teet ulkomailla. Koostamme yleisön vastausten perusteella jutun suurimmista suomalaisista kaupungeista ulkomailla eli kuvan "Suomi-imperiumista" maamme itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.