Espoo Ciné tarjoaa eurooppalaisen nykyelokuvan kermaa – Tässä viisi vinkkiä festivaalille

Kevääsen siirretty elokuvafestivaali näyttäytyy tänä vuonna yli sadan pitkän elokuvan voimalla laajempana kuin koskaan. Ohessa muutama mielenkiintoinen poiminta ohjelmistosta.

kulttuuri

1

The Red Turtle
Wild Bunch

Michaël Dudik de Wit: The Red Turtle

Oscar-ehdokkuuden saaneessa pitkässä animaatioelokuvassa on poikkeuksellista se, ettei siinä ole lainkaan dialogia. Omaperäiseksi ja hienovaraisen maagiseksi kutsutun elokuvan toinen erikoisuus liittyy sen tekotapaan: kyseessä on kuuluisan japanilaisen Studio Ghiblin ja ohjaaja de Witin yhteisprojekti. Hayao Miyazakin animaatioista tunnettu Ghibli ei aiemmin ole päästänyt ulkopuolisia animaatio-ohjaajia studiolleen.

2

This Is Our Land
Jean-Claude Lother Synecdoche Artemis Productions

Lucas Belvaux: This Is Our Land

Ranskalais-belgialainen draama ei juuri ajankohtaisempi voisi olla. Elokuva kertoo Paulinesta, joka temmataan äärioikeistolaisen puolueen pormestariehdokkaaksi. Jo elokuvan alkuperäisnimi (Chez Nous) viittaa Marine Le Penin käyttämään sloganiin. Ranskassa kohua herättänyttä elokuvaa on arvioitu kiinnostavaksi, mutta laskelmoiduksi. Espoossa This Is Our Land esitetään kiinnostavasti samaan aikaan, kun ranskalaiset äänestävät uudesta presidentistään.

3

Skins
Pokeepsie Films

Eduardo Casanova: Skins

Nuoren Eduardo Casanovan värikäs esikoisohjaus naittaa toisiinsa Pedro Almavadoria ja John Watersia. Tarjolla on siis kitsiä, campia, perversioita, outoa seksuaalisuutta ja kieroa huumoria. Mitä esimerkiksi tulisi ajatella naisesta, jonka peräreikä sattuu olemaan ihan väärässä paikassa? Hyvän ja sovinnaisen maun ystäville Skins-elokuvaa ei ehkä kannata suositella.

4

Joseph Beuys
Zeroonefilm

Andres Veiel: Beuys

Käsitetaiteen keskeisestä hahmosta tehty dokumentti tarjoaa lierihattuisen taiteilijan ei aina niin siloiteltua maailmankuvaa ja vallankumouksellisia mielipiteitä. Kuka tahansa voi olla taiteilija, Beuys on todennut. Beuysistä voi kokonaisvaltaisen taide-elämyksen saamiseksi nauttia myös Espoon modernin taiteen museon EMMAn Outside the Box -näyttelyssä, joka päättyy 21.05.

5

Jäljet
Robert Palka Studio Filmowe Tor

Agnieszka Holland: Jäljet

Monipuolisen ohjaajan ekotrilleriksi kasvava puolalaiselokuva, harvinaista herkkua siis. Jäljet kertoo eläkkeelle jääneestä, jylhän luonnon keskellä asuvasta opettajattaresta, joka ilmiantaa salametsästäjiä. Pian kuvioihin tulee mukaan ruumiitakin. “Elokuvassa ei ole perinteistä dramaturgista rakennetta. Se on trilleri, toisaalta taas ei. Ajattelen sitä itse feministisenä, ekologisena ja anarkistisena tarinana”, Agnieszka Holland on todennut Economis (siirryt toiseen palveluun)t-lehdessä elokuvastaan. Jäljet on festivaalin avajaiselokuva.