Kasvokkain: Suomalaiskiekkoilija hehkuttaa MM-kisojen isäntämaiden intohimoisia faneja

Keski-Euroopassa jääkiekko on pieni laji, mutta paikalliset lätkäfanit ovat ammattikiekkoilija Iiro Vehmasen mukaan intohimoisia kannustajia.

jääkiekko
jääkiekkoilija Iiro Vehmanen.
27-vuotias jääkiekkoilija Iiro Vehmanen vietti kuluneen kauden Etelä-Saksassa Tölzer Löwenin joukkueessa.Iiro Vehmanen

Ranskalaisen Angletin pikkukaupungin jääkiekkoseuran kotihalli sijaitsee aivan Atlantin rannalla. Jäähallin ovelta on matkaa hiekkarannalle ja uimaan vain noin 50 metriä. Lämpötilat ovat vuoden ympäri plussan puolella, eikä matkaa Espanjan pohjoiselle rajalle ole kuin noin 20 kilometriä.

Puitteet jääkiekolle Ranskan ykkösdivisioonaseura Hormadissa olivat hyvin erilaiset, mihin jääkiekkoilija Iiro Vehmanen, 27, oli Suomen Mestiksessä pelatessaan tottunut. Myös erot lajikulttuurissa olivat suuret, eikä pelejäkään ollut kuin kerran viikossa.

– Suomessa jääkiekkomatsiin tullaan viisi minuuttia ennen peliä ja lähdetään yhtä nopeasti pelin päätyttyä. Ranskassa ne ovat lauantai-illan huumaa ja kokonaisvaltaisia elämyksiä, kuten jalkapallossakin, Vehmanen vertaa.

Jos pelin jälkeen ei olisi paria kaljaa ottanut, niin se olisi ollut loukkaus heitä kohtaan.

Iiro Vehmanen

Ranskalaisfanit saattavat käyttää aikaansa jääkiekko-otteluun jopa neljä tuntia, eikä se kaikki sisällä vain urheilua. Vehmasen mukaan yleisö jäi usein pelin jälkeen hallilla olevalle vip-käytävälle, jossa oli tarjolla pientä purtavaa sekä samppanjaa, viiniä ja olutta. Näistä tarjoiluista pelaajien ei kannattanut kieltäytyä.

– Ranskalaiset fanit ja sponsorit piti aina pelin jälkeen huomioida vip-käytävällä. Jos pelin jälkeen ei olisi paria kaljaa ottanut, niin se olisi ollut loukkaus heitä kohtaan, Vehmanen avaa.

Lajintuntemus alkeellista, kannustus silti kovaa

Vehmanen pelasi puolustajana ranskalaisseura Hormandin riveissä parin kauden ajan. Kuluneeksi kaudeksi jääkiekkoilija siirtyi Saksan kolmossarjaan Tölzer Löwen -joukkueen vahvuuteen. Vehmanen arvioi, että saksalaiskannattajat ovat nykyään jo hyvin perillä jääkiekosta. Ranskalaisfanit eivät sen sijaan aina ymmärtäneet lajin hienouksia kovin syvällisesti, jos ollenkaan.

– Eivät ne välttämättä ymmärtäneet pelistä mitään. Tulostaululla kerrattiin jääkiekon perussääntöjä. Joskus fanit pitivät minua pelin jälkeen kentän kuninkaana, vaikka tehopisteeni olivat olleet miinuksella, Vehmanen muistelee.

Joskus fanit pitivät minua pelin jälkeen kentän kuninkaana, vaikka tehopisteeni olivat olleet miinuksella.

Vaikka sääntöjen suhteen ranskalaiset lätkäfanit saattoivat olla ulapalla, niin he eivät antaneet sen vaikuttaa kannustamisen. Vehmasen mielestä Keski-Euroopan palloilukulttuuri on kannustamisessa Suomea huomattavasti pidemmällä, joka näkyi ja kuului matseissa.

–Suomessa runkosarjan peleissä Mestiksessä istutaan vaan yleensä hiljaa. Ranskassa ja myös Saksassa lauletaan, huudetaan ja kannustetaan koko pelin ajan omia. Suomalainen tarvitsee kossupullon ennen kuin voi samalla tavoin olla ylpeä omistaan, Vehmanen lataa.

Euroopassa kannattajien äänekkyyden huomasi jopa erätauoilla, jolloin fanit saattoivat jäädä katsomoon laulamaan kannustuslauluja.

– Se saattoi kuulua pukukoppeihin saakka. Ihan sama minkä joukkueen halli on kyseessä, niin joka paikassa möykkä on uskomatonta.

Iiro Vehmanen
Puolustaja Iiro Vehmanen on pelannut Suomessa mm. Mestiksessä TUTO Hockeyn ja Savonlinnan Pallokerhon joukkueissa.Samuli Lindström / TUTO Hockey

Suomalaisten alkoholinkäyttö tunnetaan

Vaikka jääkiekko on sekä Ranskassa että Saksassa hyvin kaukana valtalajista, löytyy molemmilta mailta pitkä historia lajin arvokisoissa. Saksassa kotikisat järjestettiin edellisen kerran vuonna 2010, kun taas Ranskassa MM-kisat pelattiin viimeksi 1951. Vehmasen mukaan ranskalaiset jääkiekkofanit ovat odottaneet kotikisoja jo vuosia.

– Kisat puhuttivat jo silloin kolme vuotta sitten, kun menin Ranskaan pelaamaan. Ranskalaisille pelaajille, jotka maajoukkuepaikoista ovat taistelleet, niin kotikisat voivat olla jopa uran kovin juttu.

Vehmanen aikoo itse seurata MM-kisoja vain television välityksellä, sillä hän on juuri palannut takaisin Suomeen Saksan komennukseltaan. Kisoihin matkaaville suomalaisille kisaturisteille Vehmaselle on selkeä vinkki.

– Ranskalaiset tietävät suomalaisten maineen kovina ryyppääjinä. Jos haluaa ottaa kisat hieman rauhallisemmin, niin kannattaa sanoa olevansa hollantilaisfani. Tuolloin ranskalaiset eivät odota sinun juovan kuin korkeintaan yhden viinilasin, Vehmanen vitsailee.

Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka lauantai ajankohtaiseen teemaan liittyvä ihminen.