Video ja kuvagalleria: Suomen Euroviisuista 10 vuotta – ”Yhdet parhaiten järjestetyistä viisuista”

Euroviisut Helsingissä olivat suomalaisfaneille unelmien täyttymys. Ulkomaisilta vierailta sateli kehuja järjestelyistä.

Euroviisut
Muistoja Suomen Euroviisuista
Muistoja Suomen Euroviisuista

Euroviisut järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa ja Helsingissä toukokuussa 2007. Suomalaiset olivat viisuisäntinä tohkeissaan, mikä näkyi valtaisana kuhinana kisakaupungissa. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua.

Euroviisusivusto Viisukuppilan päätoimittaja Kaisa Iivonen muistelee, että Helsingin Euroviisuissa erityistä olivat oheistapahtumat, jotka levittäytyivät ympäri kaupunkia.

– Helsinki oli kunnon viisukaupunki. Se näkyi joka puolella. Esimerkiksi Moskovan tapaisessa suurkaupungissa ei Euroviisuista tiennyt mitään. Se ei näkynyt missään.

Suomalaiseen tapaan jotkut olivat epäilleet, että kuinkahan Suomi onnistuu viisujen järjestäjänä. Iivonen ei näitä epäilyjä enää muista.

– Kyllä se oli hetkellinen kansallisylpeyden aihe, vaikka se meni valitettavan nopeasti ohi. Kyllä se oli suomalaisille iso juttu.

Helsingin Euroviisut muistetaan edelleen

Aika ajoin euroviisufanit listaavat, mitkä kisoista ovat olleet kaikkien aikojen parhaat. Helsingin Euroviisut ovat usein listan kärkipäässä. Myös järjestäjä Euroopan yleisradioliitto EBU on usein jälkikäteen kiitellyt Suomen viisuja.

Suomalaiset tunnetaan taidoistaan järjestää isoja tapahtumia.

– Ulkomaisten fanien mielestä täällä kaikki toimi todella hyvin. Kuljetukset pelasivat, harjoitukset rullasivat ajallaan ja nettiyhteydetkin toimivat. Netti ei ole aina toiminut edes Ruotsin Euroviisuissa, Kaisa Iivonen nauraa.

Helsinki oli myös sopivan kokoinen kaupunki Euroviisujen järjestämiseen. Kaikki on sopivan kulkumatkan päässä, liikkuminen helppoa ja ruuhkia ei ole.

Suomi onnistui myös tarjoamaan onnistuneen show’n tv-katsojille.

– Lähetykset olivat upeita ja samoin kuin kaikki väliaikanumerot. Lava oli myös hieno. Ja erityismaininta pitää antaa juontajille Jaana Pelkoselle ja Mikko Leppilammelle, jotka on äänestetty jopa sen vuosikymmenen parhaiksi viisujuontajiksi.

Iivosen mielestä Suomen Euroviisuissa onnistuttiin myös visuaalisesti. Mieleen tulee erityisesti True Fantasy –teemaan suunniteltu kaleidoskooppi-logo.

– Se oli ihana. Sitä osattiin myös hyödyntää monipuolisesti kuin pelkkänä logona. Se näkyi huonekaluissa, kankaissa, mainoksissa ja katukuvassa.

Samoilla viisusilmillä

Viisukuppilan Kaisa Iivonen osallistuu tänä vuonna Kiovassa Euroviisuihin jo 12. kertaa. Hänelle Helsingin Euroviisut olivat tavallista vuosittaista viisureissua rankemmat. Viisurupeama venyi järjestävänä tahona kolmen viikon mittaiseksi.

Iivonen oli pyörittämässä Viisukuppilan fanikeskusta Helsingin keskustassa. Sen lisäksi hän oli normaaliin tapaan seuraamassa viisujen harjoituksia ja raportoimassa niistä. Iltaisin piti vielä mennä Euroclubille, missä oli kaikenlaista tapahtumaa.

– Olihan ne kamalan rankat, koska en nukkunut kolmeen viikkoon montaa tuntia yössä. Se oli vähän pidempi rupeama kuin viisureissut yleensä. Saatoin hetkellisesti nukahtaa semifinaalin aikana kolmannessa rivissä. Siinä tuli joku kolmen biisin tylsä putki, Iivonen nauraa.

Jotain parannettavaa seuraavalle kerralle

Oliko Helsingin Euroviisuissa sitten mitään huonoa? Kaisa Iivonen tuumaa hetken ja sitten tulee mieleen yksi asia. Suomalainen alkoholilainsäädäntö.

– Eurooppalaisilla artisteilla oli ihmettelemistä, kun he ehtivät olla after partyissa vartin ja sitten tuli valomerkki. Kai jatkoluvan hankkiminen olisi pitänyt olla jollain erikoisluvalla mahdollista.

Suomen keväinen sää saattoi olla myös monelle kisavieraalle yllätys.

– Ensimmäisellä kisaviikolla satoi rakeita ja maltalaiset toimittajat juoksivat kauhuissaan ratikkaan. Maltan viisuedustaja lupasikin, että jos hän voittaa, hän voi tarjota seuraavissa kisoissa ainakin lämpöä.

Lue lisää: Kymmenen vuotta Suomen Euroviisuista – Hanna Pakariselle viisut olivat kurjat ja huikeat

Hanna Pakarinen, Suomen Euroviisut 2007
Suomea edusti Hanna Pakarinen. Esitys äänestettiin sijalle 17.kuvapalvelu / Yle
Suomen Euroviisut 2007, faneja Senaatintorilla
Viisufaneja Senaatintorilla.kuvapalvelu / Yle
Apocalyptica, Suomen Euroviisut 2007
Apocalyptica esiintyi viisukansalle väliajalla.kuvapalvelu / Yle
Roger Cicero, Suomen Euroviisut 2007
Saksan jazzlaulaja Roger Cicero oli lopulta sijalla 19.kuvapalvelu / Yle
Verka Serduchka, Suomen Euroviisut 2007.
Ukrainan ja Verka Serduchkan esitys äänestettiin koko viisujen toiselle sijalle.Yle Kuvapalvelu
Suomen Euroviisut 2007, Ukrainan edustaja Verka Serduchka.
Ukrainaa edusti Verka Serduchka (oik.) tanssiryhmineen.kuvapalvelu / Yle
Suomen Euroviisut 2007, Georgian edustajat
Georgia ylsi sijalle 12.kuvapalvelu / Yle
The Ark, Euroviisut 2007
Ruotsia edusti The Ark. Bändi sijoittui heti Hanna Pakarisen taakse sijalle 18.kuvapalvelu / Yle
Suomen Euroviisut 2007, Krisse Salminen
Koomikko Krisse Salminen oli osa show'ta.kuvapalvelu / Yle
Hanna Pakarinen, Euroviisut 2007.
Hanna Pakarinen kohtaa median edustajia.kuvapalvelu / Yle