Suomi hoi – aika saada iloa ja ilmettä julkisiin tiloihin

Pienellä tuunauksella ankeille sairaalakäytäville voi ilmestyä vaikka pesukarhuja, hirviä tai kukkia.

taide
Maalari Julia Olkonen ja Pohjois-Karjalan keskussairaalan kellarikäytävän kukat
Maalarilinjalta pian valmistuva Julia Olkonen herätti opinnäytetöinään Pohjois-Karjalan keskussairaalan seiniä eloon.Siru Päivinen / Yle

Pohjois-Karjalan keskussairaalan pitkillä käytävillä Joensuussa moni työntekijä ja asiakas on viime kuukausina yllättynyt iloisesti. Ankeille, valkeanharmaille seinille on puhjennut kukkameriä, ilmestynyt pesukarhuja pyykkihommiin ja hirviä ihmettelemään järvimaisemaa.

Keskussairaalan työnjohtaja Esko Lappalainen on kuullut seinämaalauksista pelkästään myönteistä palautetta.

– Esimerkiksi kellarikerroksen yhdyskäytävien isot kukkameret, ja hissiaulan välimerelliset köynnökset ovat selvästi ilahduttaneet työntekijäitä, kertoo Lappalainen.

Pesukarhu pyykkää.
Sairaalan odotustilojen seinien ei todellakaan tarvitse olla harmaanvalkeita! Julia Olkosen pesukarhumamma ilahduttaa niin pieniä kuin isojakin sairaalassa kulkijoita.Siru Päivinen / Yle

Pohjois-Karjalan ammattiopiston pintakäsittelyalan opiskelija Julia Olkonen on taiteillut sairaalan käytäville ja seinille iloisia yllätyksiään työharjoitteluna.

– En ole aiemmin tehnyt näin isoja töitä, enkä maalannut tällä tavoin yleisön edessä. Mutta mukava näitä oli tehdä. Itsekin vähän yllätyin, että kuvista tuli näin hyviä, hymyilee maalarioppilas Julia Olkonen.

– Monet seurasivat mielenkiinnolla töiden valmistumista ja sain paljon positiivista palautetta. Se tietysti motivoi, Olkonen kertoo.

Pesukarhu pyykkää.
Seinämaalauksista saa iloa ja voimaa.Siru Päivinen / Yle

Kuvan valmistuminen vei koosta riippuen kahdesta kolmeen päivää. Kaikkiaan Olkonen maalasi keskussairaalalla noin kuusi viikkoa. Työnjohtaja Esko Lappalainen on seurannut ilolla taiteilijan työskentelyä.

– Julia katsoo kännykästään valitsemaansa kuvaa tovin, ja sitten alkaa vain maalata sitä tuohon seinälle, ihailee Lappalainen käytävään ilmestyneen järvimaiseman ja hirvien äärellä.

Maalarimestari on nykyisin nainen

Pohjois-Karjalan ammattiopiston pintakäsittelylinjan opiskelijat ovat nykyisin enimmäkseen naisia. Olkosen kurssilla on 11 opiskelijaa – naisia kaikki.

– Toivon saavani alan töitä valmistuttuani, ja mielelläni tietysti maalaisin näitä kuvia. On paljon kouluja, päiväkoteja ja muita julkisia tiloja, joissa olisi hyvää tilaa seinämaalauksille, Olkonen pohtii.

Hirvet sairaalaseinällä.
Siru Päivinen / Yle

Kun aikuisellekin tulee hyvä mieli vaikkapa pesukarhuemon pyykkäilyä katsellessa, voi vain arvuutella, kuinka lohduttava näky on pienelle lapsipotilalle.

Suomessa on paljon julkisten tilojen käytäviä ja seiniä, joiden äärellä on ikävä olla. Asian voisi ajatella uudestaan, ja laskea maalarimestarit irti.