Hyppää sisältöön

Vapauden kaipuu oli jo käydä kestämättömäksi – Ranualla talvehtinut maakotka pääsi takaisin ilmojen herraksi

Ranuan eläinpuistossa talvehtinut maakotka taisi aistia vapauden lähestyvän tuoksun, sillä kuljetukseen käytetty pahvilaatikko ei kestänyt viimeistä puolen kilometrin matkaa Kemiin.

Maahan laskettuna nuori kotkauros ponkaisi heti nauttimaan uudelleen koittaneesta vapaudestaan. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Viimeisen puolen kilometrin matka kohti edessä siintävää vapautta tuntui kai loputtoman pitkältä siitä kotkanuorukaisesta, jonka kemiläiset lintuharrastajat Kari Oittinen ja Jouko Kärkkäinen vapauttivat luontoon Kemissä.

– Kotka matkusti alkumatkan ihan siivosti, mitä nyt välillä rymisteli laatikossaan. Viimeisten puolen kilometrin aikana piti sitten pysäyttää auto ja vähän rauhoitella lintua, kun tuo laatikko ei enää kestänyt, kertoo Jouko Kärkkäinen kotkakuljetuksen matkasta.

Loppumatkasta kotka piti ottaa pahvilaatikostaan syliin rauhoittumaan. Riskissä linnussa on pitelemistä. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Naskalinterävät kynnet repivät reiän pahvilaatikkoon, joka toimi kotkan kuljetuslaatikkona Ranualta Kemiin. Maastosta liki lentokyvyttömänä löytyneestä kotkasta oli kasvanut reipas nuorukainen.

Hyvät edellytykset luonnossa selviämiseen

Kotka löytyi vuodenvaihteen tienoilla maastosta itsensä niin pyöreäksi syöneenä, että se ei enää jaksanut nousta siivilleen. Oittisen mukaan vastaavia tapauksia sattuu silloin tällöin nuorille linnuille. Kotka toimitettiin varalta Ranuan Eläinpuistoon, jossa se vietti muutaman kuukauden.

Kärkkäisen laskettua kotkan jälleen maahan Kemissä se pomppaa heti siivilleen. Ensilento uudessa vapaudessa kantaa muutaman sata metriä. Kotkan läsnäolon havainneet pikkulinnut varoittelevat lähipuissa saalistajan saapumisesta.

Sinne lähti! Ensilennon suuntautuminen eteen ja ylös on hyvä merkki, sanoo lintuharrastaja Jouko Kärkkäinen. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Kokenut petolinturengastaja Kari Oittinen uskoo, että kotkalla on hyvät mahdollisuudet selvitä Meri-Lapin luonnossa.

– Kyllä sillä se saalistajan vaisto on kuitenkin tallessa. Ja tähän aikaan vuodesta on kuitenkin muuttolintuja luonnossa, tuolla on rannoilla sorsia ja kuoveja sille ruuaksi, Oittinen lisää.

– Ja lintua vapautettaessa se lento kertoo paljon. Tämä lähti ylöspäin. Se on aina hyvä merkki jos lintu lähtee noususuuntaan eikä lähde laahaamaan, täydentää Kärkkäinen.