Vanhat taisteluhaudat saavat rinnalleen jäljitelmät puulta näyttävästä betonista

Talvisodassa Änäkäisen juoksuhaudoilla Pohjois-Karjalassa taisteltiin viikko.

sotahistoria
Tauno Oksanen ja Tenho Tikkanen, Rukajärven suunnan historiayhdistys. Änäkäisen juoksuhaudat.

Alkuperäiset Änäkäisen taisteluhaudat rakennettiin juuri ennen talvisotaa ylimääräisten harjoitusten aikana. Alue on osa Rukajärven tienä tunnettua kokonaisuutta. Suunnittelusta vastasivat sotilaat – rakentaminen jäi sen osaaville.

Talvisodan sytyttyä Änäkäisen juoksuhaudoilla taisteltiin viikko.

Betonielementtien muotit on tehty aikanaan kelopuusta.

Tauno Oksanen

Nyt useita kymmeniä vuosia myöhemmin samalla paikalla Lieksassa rakennetaan jälleen taisteluhautoja. Tällä kertaa työtä tekevät Rukajärven suunnan historiayhdistys ja rakennusalan ammattilaiset kaivureineen ja kuorma-autoineen.

Verhoukset kelopuujäljitelmästä

Taisteluhautojen uudistamisurakan tarkoituksena on kunnioittaa talvi- ja jatkosodan muistoa. Änäkäisen taisteluhautojen jäljitelmät tehdään puuta muistuttavista betonielementeistä aitojen taisteluhautojen läheisyyteen.

Urakka toteutetaan sota-aikaisten rakennuspiirustusten mukaisesti.

– Erikoista tässä on se, että betonielementtien muotit on tehty aikanaan kelopuusta. Puiden raot ja oksat näkyvät, mikä tekee niistä elävän näköisiä, kertoo Tauno Oksanen historiayhdistyksestä.

Juoksuhautojen uudelleen rakentaminen on osa historiayhdistyksen Suomi 100 –juhlaohjelmaa, mutta ajatuksena on, että hautoja voitaisiin hyödyntää myös koulutustarkoituksiin.

– Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen varusmiehiä ja reserviläisiä varten meillä voi olla täällä pysyvät linnoituslaitteet näkyvillä, Oksanen tuumaa.