Laivatilaukset lisäävät paineita kasvattaa DI-koulutusta Turussa – maakuntajohtaja Häkämies on toiveikas

Maakuntajohtajan mukaan Turku voisi olla koko Suomen lippulaiva työllisyyden nostamisessa.

telakkateollisuus
Turun telakan portti
Ari Welling / Yle

Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies on toiveikas siitä, että Turku lopulta saisi lisää diplomi-insinöörikoulutusta. Risteilijöiden rakentaminen synnyttää maakunnan metallisektorille satoja uusia työpaikkoja.

Lännen Media uutisoi perjantaina, että jättiristeilijöiden tilaus varmistui Turkuun.

– Se on iso haaste. Tarvitsemme diplomi-insinöörejä, insinöörejä ja ammattimiehiä ja -naisia. Suomalainen työvoima liikkuu äärettömän heikosti, ja koulutuspaikat ovat väärässä paikassa. Tarvitsemme Varsinais-Suomeen lisää koulutuspaikkoja kaikille tasoille, Häkämies sanoo.

Hallitus käsittelee lisätalousarviota kahden viikon kuluttua. Silloin käsiteltävänä on myös Turun diplomi-insinöörikoulutus. Häkämies toivoo, että päätös olisi Turulle myönteinen.

– Hallituksen keskeisin tavoite on työllisyysasteen nostaminen. Me saavutamme tavoitteen jo ensi vuonna, mutta voisimme olla lippulaiva ja keihään kärki, joka menee siitä komeasti yli. Tarvitsemme siihen kuitenkin työkaluja, Häkämies sanoo.

Tällä hetkellä Turun yliopistolla on tekniikan alan koulutusvastuu bio- ja tietotekniikassa. Åbo Akademissa puolestaan koulutetaan informateknologian ja kemiantekniikan diplomi-insinöörejä.

Turun yliopiston hallitus on tehnyt opetus- ja kulttuuriministeriölle virallisen esityksen diplomi-insinöörikoulutusvastuun laajentamisesta konetekniikkaan ja materiaalitekniikkaan. On myös puhuttu kokonaisen teknillisen tiedekunnan perustamisesta Turkuun.

Varmistuneet laivatilaukset ovat iso voitto koko Suomelle. Varsinais-Suomi iloitsee kuitenkin eniten.

– Tunnelma on Varsinais-Suomessa tällä hetkellä parempi kuin missään muussa maakunnassa.

Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies hymyilee kameralle.
Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies.Kalle Mäkelä / Yle

Telakka takoo tulosta

Laivatilaukset ovat siivittäneet myös Meyerin Turun-telakan liikevaihdon ja liikevoiton kasvuun.

Loppuvuonna 2014 Meyerin perheen omistukseen siirtynyt yhtiö teki viime vuonna liikevoittoa 25 miljoonaa euroa. Edellisvuonna liikevoitto oli 15 miljoonaa.

Liikevaihto puolestaan kasvoi vajaasta 600 miljoonasta lähes 800 miljoonaan euroon.

_Juttua tarkennettu klo 14.57: Lisätty tieto siitä, millaista diplomi-insinöörikoulutusta Turussa jo on. Myös otsikkoa tarkennettu. _