Kaksi sähköyhtiötä lyövät myynnissä hynttyyt yhteen – "Pakko kasvaa tai kuihtua"

Mikkelin yksin omistaja Etelä-Savon Energia ja maakunnallinen Suur-Savon Sähkö hakevat vahvaa kasvua yhdistämällä myyntiliiketoimintansa.

sähkö
Markus Tykkyläinen ja Erkki Karppanen.
Markus Tykkyläinen ja Erkki Karppanen.

ESEn ja SSSOY:n hallitukset esittävät omistajille järjestelyä, jossa yhtiöiden myyntitoiminnot siirretään perustettavaan yhtiöön. Uuden yhtiön liikevaihto nousee lähes 80 miljoonaan euroon. Asiakkaita sillä on 105 000 ja työntekijöitä reilut 50.

– Tavoite on jollakin aikavälillä kaksin- tai kolminkertaistaa asiakasmäärä kasvattamalla kilpailutusten kautta asiakasmäärää tai ostamalla muita yrityksiä, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen kertoo.

Myynnin lisäksi uusi yritys ottaa vastuulleen asiakkuuksien hallintaan liittyvät toiminnot. Konsultin tekemän arvion perusteella järjestelyn avulla on saavutettavissa noin miljoonan euron kustannussäästö.

– Kilpailukykymme täytyy näkyä asiakkaille sekä hinnoissa, palvelussa että tulevaisuudessa myös uusina tuotteina, Tykkyläinen sanoo.

Etelä-Savon Energian toimitusjohtaja Erkki Karppasen mukaan taustalla on erityisesti jatkuvasti kiihtyvä kilpailu, jossa leveämmät hartiat on pakko löytää.

– Olemme selvittäneet erilaisia vaihtoehtoja, mutta tämä on paras. Tässä työpaikat ja toiminnot säilyvät Mikkelissä ja maakunnassa, Karppanen laskee.

Siirto ja tuotanto jäävät ennalleen

Mikkelin kaupunki omistaa yksin ESEn ja on Suur-Savon Sähkön suurin omistaja reilun 10 prosentin osuudella. Yhtiöiden yhteinen lähihistoria on toraisa omistajien epäonnistuneiden fuusioneuvottelujen jäljiltä.

Nyt tehtävässä järjestelyssä sähkön siirto ja tuotanto jäävät entisiin yhtiöihin. Uudesta yhtiöstä Suur-Savon Sähkö omistajaa 80 ja ESE 20 prosenttia.

ESE:n ja Suur-Savon Sähkön hallitukset esittävät myyntitoimintojen yhdistämistä omistajille, joiden on määrä päättää syyskuun aloittavan yhtiön perustamisesta vielä toukokuun aikana.