"Ei ole tilillä rahaa! Mitä nyt?" – Suomen Pankin pääjohtaja peruutti Puntoon ja joutui selittelemään korvauksen viivästystä

Maksufoorumissa puhunut pääjohtaja kertoi henkilökohtaisen kokemuksen siitä, miten kuluttajat elävät yhä enemmän 24/7-maailmassa.

maksuliikenne
Erkki Liikanen
Erkki LiikanenKimmo Brandt / AOP

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sai äskettäin kokea, kuinka pankkimaksamisen viiveet vaikeuttavat asioiden hoitamista ja arkista elämää.

Liikasen mukaan hän oli vappuaattona peruuttaessaan kolhaissut Fiat Puntoa, jonka omistaja ei ollut paikalla. Pääjohtaja oli jättänyt yhteystietonsa tuulilasiin ja saanutkin pian puhelun omistajalta.

Kolhitun Punton omistaja oli ehdottanut korvaussummaa, joka oli Liikasen mielestä "vähän yläkanttiin". Silti Liikanen oli hyväksynyt tarjouksen ja tehnyt tilisiirron saman tien ajatellen asian olevan sillä selvä.

Tiistaina Punton omistajalta oli kuitenkin tullut tekstiviesti, jossa Liikasen mukaan ihmeteltiin seuraavasti:

– Ei ole tilillä rahaa! Mitä nyt?

Liikanen oli selittänyt, että eri pankkien välisessä siirrossa menee ylimääräinen päivä. Hän oli lähettänyt kuvakaappauksen tilisiirrosta, mikä oli kelvannut todisteeksi auton omistajalle.

Liikanen twiittasi perjantaina, että hän oli kertonut tapauksesta puhuessaan Suomen Pankin Maksufoorumissa (siirryt toiseen palveluun). Liikanen kuitenkin poisti twiitin myöhemmin samana päivänä.

Liikasen esitys käsitteli muun muassa maksamisen lainsäädäntöä ja maksutapojen kehitystä.

– Kuluttajat elävät yhä enemmän 24/7-maailmassa ja odottavat maksujen toimivan sen mukaisesti, todetaan yhdessä Liikasen esityksen (siirryt toiseen palveluun) kohdista.

Maksufoorumi on Suomen Pankin järjestämä vuotuinen tapahtuma, joka kokoaa yhteen maksupalveluiden käyttäjiä, tuottajia ja viranomaisia. Tavoitteena on edistää maksamisen kehittämistä.