Kuinka huviloiden ja mökkien arvo on kehittynyt vuosien varrella – katso maakuntasi ylä- ja alamäet

Taulukoista näkee rantamökkien ja kuivan maan huviloiden hintakehitykset maakunnittain kaava- ja haja-alueilla 2001-2016.

mökkeily
Kesämökki rannalla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kesämökit ovat kallistuneet Suomessa reippaasti 2000-luvulla. Mutta koko maan keskihinta ei anna todellista kuvaa oman mökin hintakehityksestä, sillä maakunnittaiset erot ovat suuret. Samoin hinta vaihtelee laajasti sen mukaan seisooko mökki rannalla vai kuivalla maalla, kaava-alueella vai haja-alueella.

Huvilat ovat hinnakkaimpia Uudellamaalla, edullisimpia pohjoisessa. Kaava-alueen mökistä saa yleensä maksaa enemmän kuin haja-alueen loma-asunnosta ja rantamökit ovat halutumpia kuin kuivan maan kesämökit, siksi metsämökin saa selvästi edullisemmin kuin rantaan rajoittuvan huvilan.

Ohesta alta voi ruksata katsottavaksi hintakehityksen omasta mökkimaakunnasta tai mistä haluaa. Maakunnittaisissa taulukoissa ovat esillä hintakäyrät vuosilta 2001-2016 niin ranta- kuin metsämökeistäkin ja eroteltuina kaava- ja haja-alueen loma-asuntoihin.

Hintatiedot on saatu Maanmittauslaitoksen kiinteistökauppatilastoista (siirryt toiseen palveluun), jotka on laadittu toteutuneiden kauppojen pohjalta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.