Metsästäjäliiton tuore puheenjohtaja toivoo: Susien harventaminen tihentymäalueilta joustavammaksi

Ongelmia aiheuttavasta laumasta tulisi voida poistaa tarvittaessa useampiakin yksilöitä ja jopa ennakoiden.

susi
Sudenpennut juoksevat tiellä.
Raaseporin metsästysseuran riistakameraan tallentui kuva neljästä sudenpennusta heinäkuussa 2015.Suomen Metsästäjäliitto

Metsästäjäliiton uusi puheenjohtaja Tuomas Hallenberg ehdottaa muutoksia sudenmetsästykseen. Hallenberg totesi Kuopiossa perjantaina alkaneilla Erätaika 2017 -messuilla, että susikannan harvennuksia pitäisi arvioida alueellisesti.

Helmikuun 2016 lopussa Luonnonvarakeskuksen antaman arvion mukaan Suomessa oli 200–235 sutta. Tämänvuotisen, päivitetyn arvion pitäisi valmistua vielä ennen kesää.

Hallenbergin mielestä esimerkiksi vuosi sitten mitattu susimäärä riittää pitämään Suomen susikannan elinkelpoisena. Hänen mukaansa kaatolupien myöntöpolitiikassa ei ole kuitenkaan huomioitu riittävästi tihentymäalueita, joita löytyy esimerkiksi Ylä-Savosta ja Pohjois-Karjalasta.

– Niihin pitäisi pystyä puuttumaan joustavasti ja jopa ennakoiden, Hallenberg esittää.

Hallenbergin mukaan joustavuutta tarvittaisiin myös kannanhoidolliseen metsästykseen.

– Tällä on pärjätty, mutta on myönnettävä, että se voisi olla joustavampi. Nykyisellään se vaatii aika paljon viranomaistyötä ja kuormittaa metsästäjiä ja viranomaisia.

Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg.
Sakari Partanen / Yle

Hallenberg toivoisi, että myös kannanhoidollisen metsästyksen lupaprosessia voitaisiin yksinkertaistaa, mikä palvelisi etenkin ongelma-alueita.

– Lupien kohdistamisessa alueellisissa ongelmissa voisi tulla kyseeseen useamman yksilön poisto toistuvasti ongelmia aiheuttavasta laumasta. Myös lupien kohdentamisessa voisi olla toivomisen varaa.

Salakaatoihin Metsästäjäliitto suhtautuu jyrkästi.

– Tuomitsemme laittomuudet. Meidän linja on siinä selvä.

Huhujen mukaan Kainuussa osa susista vihastuneista asukkaista on lähdössä tappamaan susia Venäjän puolelle ja he ovat jopa valmiita maksamaan susista tapporahaa venäläisille. Hallenberg ei pidä asiaa erityisen toivottavana.

– Suomi on laaja maa. Meillä on oma susikantamme, joka toki on euraasialaista populaatiota. Mutta eiköhän ole kuitenkin parempi, että ratkaisemme omat asiamme kansallisesti täällä.