1. yle.fi
  2. Uutiset

Öljyn hinta laskussa – Hintaa painaa USA:n öljyntuotannon lisääntyminen

Brent-öljyn hinta kävi perjantaina jo alle 47 dollarissa tynnyriltä, mutta elpyi Saudi-Arabian rauhoittelun jälkeen.

Öljyn hinta
Öljypumppuja
Larry W. Smith / EPA

Öljyn hinta on laskenut alimmilleen sen jälkeen, kun öljynviejämaiden järjestö Opec sopi marraskuussa tuotannon supistamisesta.

Brent-öljyn hinta laski perjantaina jo alle 47 dollarin ja Yhdyasvaltain raakaöljyn alle 45 dollariin tynnyriltä, mutta on elpynyt pohjalukemista jonkin verran. Hinnat ovat silti 15 prosenttia alemmalla kuin vuoden alussa.

Öljyn hintaa alentavat etenkin pelot ylitarjonnasta. Yhdysvalloissa liuskeöljyn tuotanto on lisääntynyt sen jälkeen, kun Opecin marraskuinen päätös nosti hintoja.

Opec lupasi tuolloin supistaa tuotantoa puoleksi vuodeksi ja sen on tarkoitus päättää parin viikon päästä, jatketaanko supistuksia.

Öljyn tynnyrihinta koheni perjantaina jälleen liki pari dollaria, kun Saudi-Arabia antoi markkinoita rauhoittelevan lausunnon, uutistoimisto Reuters kertoo. Maan Opec-johtajan mukaan öljyntuotantomailla on kasvava yhteisymmärrys siitä, että markkinoiden tasapainottamista täytyy jatkaa.

Öljyn hinta on kuitenkin kuusi prosenttia alempana kuin viikon alussa.

Tuotanto kasvanut USA:ssa jo kuukausia

Opecin tuotannonleikkaukset nostivat öljyn hinnan tammikuun alussa korkeimmilleen 1,5 vuoteen. Tämä puolestaan innosti yhdysvaltalaisia öljyntuottajia pumppaamaan lisää öljyä, toteavat muun muassa brittilehti The Independent (siirryt toiseen palveluun), ja energia-alan uutissivusto Oilprice.com (siirryt toiseen palveluun).

Tuotanto on kasvanut 11 peräkkäisenä viikkona ja on korkeimmillaan sitten kesän 2015. Viime kesästä lisäystä on kymmenen prosenttia, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi bensiinivarastot ovat hieman kasvaneet, mikä viittaa siihen, etteivät autoilijat ole valmiita käyttämään kaikkia tuotettuja öljyjalosteita, Oilprice.com sanoo.

Sydneylaisen CMC Marketsin analyytikko Ric Spooner arvioi The Independentille, että markkinat ovat kauempana tasapainosta kuin aiemmin on ennustettu.

Rupla seuraa perässä

Öljyn hintakehitystä seurailevan Venäjän ruplan kurssi on heikentynyt sekä Yhdysvaltain dollariin että euroon verrattuna.

Euron kurssi on vahvistunut yli 64 ruplaan (siirryt toiseen palveluun) ensi kertaa sitten helmikuun alun.

Ruplan hinta on jokseenkin seurannut öljyn hinnan muutoksia sen jälkeen, kun Venäjä päästi vuoden 2014 lopussa ruplan kellumaan, toteaa vanhempi neuvonantaja Laura Solanko Suomen pankista.

Solangon mukaan ruplan kurssin viimeaikaiset liikkeet ovat olleet toistaiseksi kohtuullisen pieniä, pikemminkin rupla on viime kuukauden aikana ollut kohtuullisen vakaa. Ruplan kurssi on laskenut jonkin verran vähemmän kuin öljyn hinta, hän toteaa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi