Varpushaukka ajatteli saavansa harakasta hyvän saaliin, toisin kävi – kuopiolaismies sai kamppailun videolle

Harakka näytti joutuneen jo toivottomaan tilanteeseen kamppailussa varpushaukan kanssa. Sitten onni kääntyi.

luonto
Varpushaukka pitää harakkaa otteessaan.
Sami Räsänen kuvasi varpushaukan ja harakan välisen kamppailusta kaksi pätkää kännykkäkameralla. Klippien välillä haukka oli joutunut alakynteen.

Kuopiolainen Sami Räsänen luuli ensiksi, että joku lintu oli lentänyt ikkunaan. Hän oli kuullut kovan pamauksen terassilta ja sen jälkeen lohdutonta raakkumista.

Kun hän meni lähemmäksi katsomaan, hän huomasi, että kyse olikin jostakin muusta. Varpushaukkakoiras oli tarrannut kiinni itseänsä suurempaan harakkaan ja piti sitä kurkusta tiukassa otteessa kynsillään. Harakan äänet kuuluivat ikkunan läpi selvästi sisälle taloon.

– Mietin kyllä, että vähän liian ison saaliin haukka nappasi, hän sanoo.

Räsänen kuvasi kahden linnun välisen ottelun kännykkäkamerallaan. Kamppailu kesti yli viisi minuuttia – osa siitä näkyy tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

Se on kyllä harvinaista, että joku on saanut tällaisen tilanteen tallennettua.

Eelis Rissanen

Vaikka harakka oli saalistajaansa suurempi, tilanne näytti sen kannalta toivottomalta. Lopulta harakka onnistui kuitenkin pääsemään haukan päälle ja alkoi nokkia tätä rajusti. Aikansa iskuja annettuaan harakka pyrähti pakoon.

Tapahtumia todistaneen Räsäsen mukaan varpushaukka makasi selällään hangella hetken aikaa ja lennähti sitten terassin kaiteelle toipumaan. Se lähti lentoon vasta useiden minuuttien jälkeen.

– Kun haukka oli niskan päällä, olin ihan varma että se on nyt harakalle menoa, mutta ei sitten kuitenkaan.

Lintuharrastaja Eelis Rissanen Pohjois-Savon Lintuyhdistys Kuikasta sanoo, että Räsäsen kuvaama tapahtuma ei sinänsä ole poikkeuksellinen. Varpushaukka saalistaa tyypillisesti rastaan kokoisia tai pienempiä lintuja sekä pikkujyrsijöitä. Se voi kuitenkin iskeä kyntensä myös harakan tai närhen kokoiseen lintuun, jos tilaisuus tulee kohdalle.

– Se on kyllä harvinaista, että joku on saanut tällaisen tilanteen tallennettua, Rissanen sanoo.

Räsäsen kuvaama luonnonnäytelmä tapahtui toukokuun alussa Kuopion Kurkimäessä taajama-alueen ulkopuolella.