Miksi Ranskan vaalit ovat tärkeät Suomelle, entä murtuuko Eurooppa? 5 kysymystä ja vastausta ratkaisevasta presidenttikisasta

Ranskalaiset päättävät sunnuntaina paitsi oman maansa presidentistä, myös Euroopan suunnasta. Lue viisi kysymystä ja vastausta vaalien merkityksestä.

Ulkomaat
kartta
Lasse Isokangas / Yle Uutisgrafiikka

Ranskan presidentinvaalit ovat poliittisesti eräänlainen vedenjakaja Euroopassa.

Vaalien tulos vaikuttaa suuresti siihen, minkä suunnan Ranska ja sen mukana Eurooppa ottaa.

Ranska valitsee kahden linjan väliltä.

1. Miten Ranskan politiikka muuttuisi, jos Le Pen voittaa?

Äärioikeistolaisen Marine Le Penin voitto muuttaisi Ranskan poliittisen suunnan kerralla.

Le Pen on Euroopan oikeistopopulististen johtajien näkyvin hahmo. Hän on kiihkeän kansallismielinen, ja hänen voittonsa muuttaisi Ranskan suhtautumisen Eurooppaan ja muuhun maailmaan täydellisesti.

Marine Le Pen haluaa Ranskan eroavan EU:sta ja vähintäänkin eurosta. Ranskan EU- ero sysäisi Euroopan unionin historiansa syvimpään kriisiin.

Le Pen ajaa tiukkaa rajakontrollia. Lisäksi hän haluaa karkottaa kaikki sellaiset henkilöt, jotka voidaan tulkita uhaksi Ranskan sisäiselle turvallisuudelle.

Le Pen on kampanjansa aikana puhunut ”älykkäästä protektionismista” eli hän suosisi kaupankäynnissä oman maan tuotantoa ja yrityksiä.

2. Jos Macron voittaa, jatkuuko kaikki entisellään?

Keskustaliberaalin Emmanuel Macronin voitto ei muuttaisi Ranskan suuntaa ja paikkaa Euroopassa. Macron edustaa jatkuvuutta niin Ranskan sisä- kuin ulkopolitiikassakin.

Macron edustaa EU-myönteistä, avointa ja arvoiltaan liberaalia linjaa. Hän haluaa Euroopan yhteismarkkinoiden ja vapaakaupan jatkuvan.

Macron tahtoo säilyttää EU:n Euroopan ”äänenä” kansainvälisissä kysymyksissä, kuten vaikka kaupassa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Esimerkiksi terrorismin torjunnassa Macron painottaa voimakkaasti rajat ylittävää yhteistyötä.

3. Mitä vaikutuksia vaalituloksella voi olla Suomelle?

Sillä kumman linjan Ranska valitsee, on suoria vaikutuksia Suomeen. Maat ja yritykset ovat sidoksissa toisiinsa. Suomen talous on riippuvainen talouskehityksestä niin Euroopassa kuin maailmalla laajemminkin.

Jos Ranska muuttaa suhtautumisensa omaa tuotantoa ja kauppaa suosivaksi, se muuttaa Euroopan yhteismarkkinoita ja vaikeuttaa esimerkiksi suomalaisten vientiyritysten kauppaa Ranskaan.

Ranska on vanhastaan ollut Saksan ohella EU:n toinen valtakeskittymä. Le Penin valinta presidentiksi muuttaisi tämän tasapainon. Ranska ajautuisi ulommas eurooppalaisesta yhteistyöstä.

EU-jäsenyys on muokannut Suomen ulkopolitiikkaa ja kansainvälisissä kysymyksissä EU-linja on ollut myös Suomen näkemys.

Le Pen suhtautuu myötäillen Venäjään ja sen toimiin esimerkiksi Ukrainassa ja Syyriassa. Macron ajaa puolestaan EU:n omaksumaa linjaa talouspakotteineen.

Jos Le Pen valittaisiin presidentiksi, hajoaisivat EU:n rivit suhteessa Venäjään. Sillä olisi vaikutusta Suomen asemaan maailmassa ja Venäjän naapurina.

4. Saako presidentin puolue enemmistön myös parlamenttivaaleissa?

Presidentinvaalien toisen kierroksen jälkeen järjestetään Ranskassa parlamenttivaalit jo kesäkuussa.

Perinteisesti presidentinvaalien voittajan puolue on menestynyt hyvin kansalliskokous- eli parlamenttivaaleissa.

Tällä kertaa tilanne on toinen.

Presidentinvaalien toisella kieroksella ovat vastakkain ehdokkaat, jotka tulevat perinteisten puolueiden ulkopuolelta. Le Pen edustaa Kansallista rintamaa ja Macron perustamaansa En Marche –liikettä.

On todennäköistä, ettei kummankaan ehdokkaan ryhmittymä saa kansalliskokoukseen enemmistöä.

5. Syntyykö vaalien jälkeen poliittisesti vakaata Ranskaa?

Perinteiset puolueet eli Tasavaltalaiset ja Sosialistinen puolue tukevat Emmanuel Macronin valintaa presidentiksi.

Jos Macron valitaan presidentiksi, hän pystynee kokoamaan parlamenttivaalien jälkeen hallituksen, jolla on tuki parlamentissa. Macron voisi siten hallita normaalisti.

Mahdollista on tosin sekin, että Macron ei saa vahvaa tukea parlamentista, koska tasavaltalaisten ja sosialistien poliittiset näkemykset ovat lopulta niin erilaiset.

Macron joutuisi turvautumaan kunkin hankkeensa kohdalla aina vaihtuvaan tukeen. Poliittinen epävarmuus olisi pysyvä olotila.

Sen sijaan Macroniin verrattuna Le Penin Kansallinen rintama on poliittisesti täysin eristyksissä – yksikään toinen poliittinen ryhmä ei suostu yhteistyöhön sen kanssa.

Jos Le Pen valitaan presidentiksi ja hänen puolueensa ei saa enemmistöä parlamenttiin, niin hänen olisi erittäin vaikeaa ellei mahdotonta hallita Ranskaa.

Oletettavasti Ranska ajautuisi entistä syvempään poliittiseen kriisiin ja uusiin parlamenttivaaleihin.

Ranskan vaaleja voi seurata Ylen verkkosivuilla, radiossa ja televisiossa.

Lue myös:

“Sekä Macron että Le Pen ovat kamalia” – Ranskassa monet nuoret kipuilevat, koska kumpikaan presidenttiehdokkaista ei kelpaa

Trump ranskalaisittain: Marine Le Pen haluaa tuoda oikeistopopulismin Élysée-palatsin loisteeseen

Ranskan vaalien yllättäjä Emmanuel Macron – nyrkkeilevä ex-pankkiiri haastaa Le Penin

Ranskalainen nettitrolli tehtailee äärioikeiston propagandaa huumorin varjolla – “Sammakkoa on vaikea syyttää natsiksi tai fasistiksi”