Tiedätkö miltä pajulintu kuulostaa? – Varhain sunnuntaina pääset Ylen matkassa lintujen maailmaan

Luontoharrastajat saavat nauttia eri maiden lintujen laulusta Yle Areenan suorassa streamissa sekä Radio Suomen aamuyön lähetyksissä sunnuntaina. Suomesta maailmalle välitetään kymmenien lajien ääntä.

Pajulintu on Suomen yleisin lintu. Kuva: Sakari Sipilä

Suomesta kantautuu auringonnousun myötä heräävien lintujen laulua ympäri Euroopan varhain sunnuntai-aamuna. Yle ja Suomi ovat mukana tunnetussa Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ:n The Dawn Chorus -radio-ohjelmassa, joka tänä vuonna laajenee ensimmäistä kertaa yli kymmeneen maahan. 

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlife Suomi valitsi Lohjan Kutsilanselän Suomen ohjelmapaikaksi.

– Tässä on vieressä metsää ja hyvin monipuolinen linnusto ja siten monipuolinen äänimaailma. Veikkaan, että aamun aikana kuulemme 30–40 eri lajia, sanoo järjestön tiedottaja ja aktiivinen lintuharrastaja Jan Södersved.

Jan Södersved, tiedottaja, BirdLife Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Suoraa viserrystä seurataan Suomen lisäksi muun muassa Norjassa, Islannissa, Hollannissa, Englannissa ja Espanjassa. 

Yle on mukana Linnunlaulun aamussa ensimmäistä kertaa. Yle Areenan kansainvälisen livestreamin lisäksi linnuista kiinnostuneet saavat maistiaisia Lohjalta Radio Suomen aamuyön lähetyksissä.

– Tässä on hienoa se, että olemme ajassa kiinni siinä hetkessä: tässä keväässä, joka menee niin älyttömän nopeasti ohi meiltä kaikilta. Juuri nyt linnut laulavat, iloitsee luontotoimittaja Minna Pyykkö, joka juontaa lähetystä yhdessä Södersvedin kanssa.

Muuttolinnut myöhässä

Myöhäinen kevään tulo on viivästyttänyt muuttolintujen paluuta etelästä. Birdlife Suomen lintuseurannan mukaan viime viikon lumisateet hidastivat esimerkiksi suurien rastas- ja peippoparvien matkaa. Ajankohtaan nähden myös pääskyjä on erittäin vähän. Huomattavan niukasti on havaittu myös paju- ja leppälintuja. Pajulintu ja peippo ovat Suomen yleisimmät linnut.

– Normaalina vuotena täällä Lohjalla olisi pajulintuja paljon. Nyt on ollut viileää, joten vähän saa jännittää, kuuluuko pajulintua sunnuntaiyönä. Sen sijaan laulurastaat ovat viime päivinä olleet oikein hyvin äänessä, Södersved kertoo.

Minna Pyykkö, luontotoimittaja, Yle Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Paras aika kuunnella lintuja on nimenomaan aamuyöllä. Lintujen keväinen laulukausi on ennen varsinaista pesintävaihetta.

– Silloin koiraat ilmoittavat, että tässä on minun alueeni ja kertovat samalla naaraille, että täällä on komea kaveri tarjolla, tervetuloa tänne päin, Minna Pyykkö hymyilee.