“Sekä Macron että Le Pen ovat surkeita” – Ranskassa monet nuoret kipuilevat, koska kumpikaan presidenttiehdokkaista ei kelpaa

Jäisinkö äänestyspäivänä vain kotiin? Vasemmistolaiset opiskelijat Lyonissa ihmettelevät, ketä äänestää toisella kierroksella.

Ranska
Opiskelijoita kuvassa. Monet yliopisto-opiskelijat Lyonissa kertovat äänestäneensä Ranskan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella vasemmistoradikaalia Jean-Luc Mélenchonia.
Monet yliopisto-opiskelijat Lyonissa kertovat äänestäneensä Ranskan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella vasemmistoradikaalia Jean-Luc Mélenchonia.Maarten Willems / Yle

LYON Filosofian opiskelija Vincent puhuu nopeasti kuin konekivääri. Hän imaisee savukettaan ja kertoo äänestäneensä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella vasemmistoradikaalia Jean-Luc Mélenchonia.

– On pahempi Ranskalle, jos Le Pen voittaa. Siinä voidaan päätyä totalitarismiin, Vincent, 21, sanoo.

Mélenchon jäi tasaisessa presidenttikisassa neljänneksi, ja nyt toisella kierroksella Vincentin pitäisi valita oikeistopopulistisen Marine Le Penin ja markkinaliberaalin Emmanuel Macronin väliltä.

Kumpikaan ei miellytä, ei vähääkään. Voi olla, että Vincent jättää äänestämättä kokonaan.

Hän on varma, että vaalituloksen julkistuksen jälkeen pettyneet äänestäjät lähtevät osoittamaan mieltään kaduille – siitäkin huolimatta, että presidentiksi nousisi se vähemmän vihattu ehdokas kahdesta huonosta vaihtoehdosta.

– Olen mieluummin kadulla vastustamassa Macronia kuin Le Peniä, Vincent miettii.

Samojen ajatusten kanssa kipuilevat myös monet Vincentin opiskelutoverit.

– Tämä on epätoivoista. Sekä Macron että Le Pen ovat surkeita, sanoo Axelle, 20, joka ei aio äänestää lainkaan.

Macron on kahdesta huonosta vaihtoehdosta vähemmän huonompi, sanoo Vincent.
Macron on kahdesta huonosta vaihtoehdosta vähemmän huonompi, sanoo Vincent.Maarten Willems / Yle

*Vincent ja Axelle *opiskelevat Lyonin Lumière II -yliopistossa, jossa vasemmistolaisuudella on pitkät perinteet. Kakkosyliopisto syntyi vuoden 1968 opiskelijamellakoiden jälkeen. Tuolloin levottomuuden olivat Lyonissa niin rajuja, että valtio päätti pilkkoa yliopiston kolmeen osaan.

Nyt liki puoli vuosisataa myöhemmin käydään presidentinvaaleja, joiden toisella kierroksella ei ole vasemmiston ehdokasta lainkaan.

EU on tarkoittanut minulle rauhan aikaa, sanoo Ayden Ravenne.
EU on tarkoittanut minulle rauhan aikaa, sanoo Ayden Ravenne.Maarten Willems / Yle

– Valinta on helppo. Äänestän Macronia, koska meidän on eristettävä ääriliikkeet vallasta, sanoo sosiaalioikeuden opiskelija Ayden Ravanne, 22, viitaten Le Penin Kansallinen rintama -puolueeseen. Hän itse äänesti Mélenchonia.

Ranskan toiseksi suurimmassa kaupungissa Lyonissa Emmanuel Macron voitti ensimmäisen kierroksen 27 prosentin äänisaaliilla. Le Pen jäi vasta neljänneksi 15 prosentin osuudella.

Yli puolet kaupunkilaisista joutuu siis valitsemaan uuden ehdokkaan toiselle kierrokselle.

Kartta

*Le Monde -sanomalehden *teettämän kyselyn mukaan vasemmistolaisen Mélenchonin äänestäjistä vajaa puolet aikoo nyt siirtyä Macronin leiriin.

Mutta ei välttämättä siksi, että he pitäisivät Macronin ohjelmaa onnistuneena.

– Äänestän yhtä ehdokasta vastaan, en sen toisen puolesta, Ravenne painottaa.

Mélenchon vaati ohjelmassaan kansanäänestystä EU-jäsenyydestä, ja sanoi tukevansa eroa, jos Ranskan jäsenyyden ehtoja ei saada neuvoteltua uusiksi.

Tämä oli Ayden Ravennen mielestä Mélenchonin ohjelman ainoa heikko kohta.

– EU tarkoittaa minulle 70 vuotta jatkunutta rauhan aikaa. Se sallii matkustamisen helposti, ihmiset tapaavat toisiaan ja opiskelijat pääsevät vaihtoon ulkomaille, Ravenne sanoo.

Emmanuel Macron edistää rikkaiden asiaa, sanoo Camille.
Emmanuel Macron edistää rikkaiden asiaa, sanoo Camille. Maarten Willems / Yle

– En ymmärrä miksi asiasta edes keskustellaan. EU on kaunis ratkaisu 1900-luvun barbarian jälkeen, sanoo Camille, hänkin sosiaalioikeuden opiskelija.

Myös hän aikoo äänestää Le Peniä vastaan sunnuntain toisella kierroksella. Camillen mielestä presidentti Macron toisi hyvää erityisesti "rikkaille, kapitalismille ja imperialismille", mutta Macron ei sentään ole ekstremisti.

Lyonin yliopistoissa muistetaan vielä hyvin vuoden 1968 opiskelijamellakat.
Lyonin yliopistoissa muistetaan vielä hyvin vuoden 1968 opiskelijamellakat.Maarten Willems / Yle

*Sunnuntain vaalien tulos *on kiinni siitä, mitä ensimmäisellä kierroksella pettyneet äänestäjät tekevät.

Jos he jäävät sankoin joukoin kotiin tai äänestävät tyhjää, Le Penin ääniosuus luultavasti kasvaa.

Filosofian opiskelija Arthur, 19, ei pääse äänestämään lainkaan, koska hän on kirjoilla kotipaikkakunnallaan maaseudulla.

– Vaikka voisinkin äänestää, äänestäisin tyhjää, Arthur sanoo.

Lue myös:

Trump ranskalaisittain: Marine Le Pen haluaa tuoda oikeistopopulismin Élysée-palatsin loisteeseen

Ranskalainen nettitrolli tehtailee äärioikeiston propagandaa huumorin varjolla – “Sammakkoa on vaikea syyttää natsiksi tai fasistiksi”

Ranskan vaalien yllättäjä Emmanuel Macron – nyrkkeilevä ex-pankkiiri haastaa Le Penin