1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käsienpesu

Käsienpesuohjeita voi nyt laulaa mukana: M. A. Numminen sävelsi kappaleen käsihygieniaohjeistuksesta

Lapin sairaanhoitopiiri tilasi M. A. Nummiselta kappaleen kansainvälisen käsihygieniapäivän kunniaksi. Kappale sai ensiesityksensä perjantaina.

käsienpesu
M. A. Numminen esiintymässä Lapin keskussairaalan hiljaisuuden tilassa kitaristi Vesa Tompurin ja basisti Kari Korpisen kanssa.
M. A. Numminen esitti käsihygienialaulunsa Lapin keskussairaalassa kahdesti kitaristi Vesa Tompurin ja basisti Kari Korpisen kanssa.Anna Nevalainen / Yle

RovaniemiLapin keskussairaalan aulassa kuului perjantaina monelle suomalaiselle tuttu lauluääni, kun M. A. Numminen esitti ensimmäisen kerran uuden kappaleensa.

Kappaleen sanoitus oli jo ennestään tuttua sairaalan väelle, sillä se pohjaa henkilökunnan käsihygieniaohjeisiin. Perjantaina ohjeet kuultiin oopperan ja tangon tahtiin.

– Kädet pestään vedellä ja saippualla silloin kun niissä on näkyvää likaa. Muulloin pelkkä käsien desinfektio alkoholihuuhteella riittää. Pese kädet haalealla vedellä ja saippualla riittävän ylhäältä…

Sairaanhoitopiiri tilasi Nummiselta sävellyksen perjantaina vietetyn kansainvälisen käsihygieniapäivän kunniaksi. Tempaus on osa Taide tavoittaa -hanketta.

– Käsihygienia on tärkeä asia, jossa on myös parantamisen varaa. Halusimme, että se huomioitaisiin paremmin sairaalassa niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin toimissa. Siitä sitten syntyi ajatus, että järkättäisiin jotain erityisempää ohjelmaa tähän päivään, kertoo hankkeen koordinaattori Hannu Raudaskoski.

Sävellystyö kesti vartin

Numminen sai materiaalikseen kahdeksansivuisen paperinivaskan, joka sisälsi käsihygienian periaatteita ja ohjeistuksia. Siitä alkoi ankara karsiminen.

– Minä varmaan tunnin mietin, mitkä kappaleet otan säveltääkseni. Itse sävellysprosessissa olen niin harjaantunut tässä 50 vuoden aikana, että se oli viidentoista minuutin työ, Numminen sanoo.

Nummisen mukaan käsihygienian periaatteiden pitkät lauseet ovat helpointa ymmärtää oopperamuodossa. Käsienpesuohjeet sisälsivät puolestaan lyhyitä lauseita, jotka taipuivat paremmin tangoksi.

– Ja kun laulaa suorasanaista tekstiä tangona, se huvittaa ihmisiä.

Numminen ei ainakaan heti myönnä nappaavansa käsihygieniakappaletta keikkarepertuaariinsa, mutta ei myöskään tyrmää ideaa.

– Jos muutkin sairaalat haluavat kuunnella ja tilata tämän ohjeen, niin kyllä minä sen menen laulamaan, Numminen sanoo ja lisää:

– Mutta ei tämä ole ensisijaista levymateriaalia.

Lue seuraavaksi