1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Perussuomalaisten pj-kisa käyntiin, Macronin kampanjan sähköposteja julki ja Suomen Euroviisuista 10 vuotta

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista. 

Aamukooste
Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.
Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho perussuomalaisten tuumaustunnilla Helsingissä 7. huhtikuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtajakisa vauhtiin

Perussuomalaisten puheenjohtajalle Timo Soinille valitaan kesäkuussa seuraaja. Tänään puheenjohtajaehdokkaat ottavat ensimmäisen kerran yhteen paneelikeskustelussa Tampereella klo 14.

Ennakkosuosikkeina pidetään kulttuuriministeri Sampo Terhoa sekä europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa. Ehdolla ovat myös kansanedustajat Leena Meri ja Veera Ruoho sekä Riku Nevanpää Harjavallasta ja Raimo Rautiola Oulusta. Lue täältä kaikkien ehdokkaiden esittelyt.

Emmanuel Macron presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen Pariisissa sunnuntaina.
Emmanuel Macron.Eric Feferberg / AFP

Macronin kampanjan sähköposteja julkisuuteen

Ranskan presidenttiehdokkaan Emmanuel Macronin kampanjan sisäisiä asiakirjoja, sähköposteja ja kirjanpitoa on vuodettu nettiin. Kampanjan mukaan vuodettujen asiakirjojen lisäksi sosiaaliseen mediaan oli lisätty valedokumentteja, joilla kampanjan mukaan pyrittiin lisäämään epäselvyyttä ja disinformaatiota.

LZ 129 Hindenburg tuhoutui onnettomuudessa Lakehurstissa New Jerseyssä 6. toukokuuta 1937.
LZ 129 Hindenburg tuhoutui onnettomuudessa Lakehurstissa New Jerseyssä 6. toukokuuta 1937.Wikimedia commons

Ilmalaiva Hindenburgin tuhosta 80 vuotta

Ilmalaiva Hindenburgin tuhosta tulee tänään lauantaina 80 vuotta. 245 metriä pitkä ilmalaiva oli laskeutumassa New Jerseyn Lakehurstissa toukokuussa 1937, kun sen perä syttyi yllättäen tuleen. Lähes sadasta matkustajasta kuoli 37 ja yksi kenttätyöntekijä sai surmansa.

Hindenburgin tuho tallentui niin radioon kuin filmillekin. Palon syy jäi mysteeriksi ja siitä kehiteltiin useita salaliittoteorioita. Vuonna 2013 tutkijaryhmä päätteli, että onnettomuus johtui hankaussähkön purkautumisesta.

Verka Serduchka, Suomen Euroviisut 2007.
Ukrainan ja Verka Serduchkan esitys äänestettiin Helsingin Euroviisujen toiselle sijalle.Yle Kuvapalvelu

Suomen Euroviisuista kymmenen vuotta

Bileitä, kiiteltyjä viisujuontajia, upea show, rakeita ja aurinkoa. Helsinki todettiin kymmenen vuotta sitten juuri sopivan kokoiseksi kaupungiksi Euroviisujen järjestämiseen. Suomalaisfaneille kotikisat olivat ylpeydenaihe. Ulkomailta saapuneilta vierailta sateli kehuja järjestelyistä.

Kulttuuritoimitus kokosi Suomen Euroviisujen kymmenvuotisjuhlan kunniaksi muisteluvideon ja haastatteli Euroviisusivusto Viisukuppilan päätoimittaja Kaisa Iivosta.

tulppaanien lehtiä lumessa
Lapissa tulee paikoin lumikuuroja.Marja Väänänen / Yle

Sää kylmenee vauhdilla

Perjantain lämpöennätykset ovat muisto vain, kun pohjoisesta virtaa lauantaina koko maahan kylmää ilmaa. Pohjoistuuli voimistuu, ja Lapissa tulee paikoin lumikuuroja, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen ennusteessaan.

Aurinkoisinta on lännessä ja etelässä. Lounaassa lämpötila voi vielä käväistä lähellä +15 astetta. Lue paikkakuntakohtainen sääennuste Ylen Sää-sivuilta.

Lue seuraavaksi