1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikka

Ateenan öljybaarissa lasiin kaadetaan viinin sijaan oliiviöljyä – "Kielen takaosassa on kitkeryyttä ja nielussa poltetta"

Oliiviöljy on kreikkalaisen ruokavalion perusosa, mutta kaikki kreikkalaiset eivät tunne oliiviöljyjen maku- ja laatueroja. Oliiviöljyn maistiaiset on suunnattu myös turisteille.

Kreikka
Oliiviöljyn maistelutilaisuus.
Oliiviöljybaarissa on kreikkalaisen keittiön tunnelmaa.Sofia Papastrati

ATEENA Suorakulmion muotoinen baaritiski, viinilasit ja iloiset ihmiset kielivät viinin maistiaisista. Oliivilehtoa kuvaavaa taustaseinäkin saattaisi koristaa tavallista ravintolaa.

Sen sijaan oliiviöljypullot eri puolilta Kreikkaa, paistinuunit sekä keittiötarvikkeet viestivät, että tämä Ateenan keskustan kodikas baari on erilainen. Täällä maistellaan viinien sijaan oliiviöljyjä.

– Tarkoituksenamme on opettaa oliiviöljyn oikea maistelutapa ja kertoa oliiviöljyn hyödyllisyydestä, niin että kaikki oppisivat arvostamaan Kreikan maaperän aarretta, tiivistää oliiviöljybaarin kehittelijä ja vetäjä Pantelis Iliakakis.

Idea oliiviöljyn maisteluun suunnatusta baarista on Kreikassa uusi, mutta Iliakakis löytää oliiviöljyn ja viinin maistelusta yhtäläisyyksiä.

– Molempien maistelussa hengitystapa takaa, että tuotteiden kaikki ominaispiirteet erottuvat. Ja kuten viinit eroavat toisistaan rypälelajikkeiltaan, niin myös öljyt oliivilajikkeiltaan.

Oliiviöljyn maistelutilaisuus.
Ekstra-neitsytoliiviöljyä haistetaan ensin kauempaa, sitten nenä lasissa.Sofia Papastrati

Ekstra-neitsytoliiviöljy on öljyjen aatelia

Oliiviöljybaarissa on tarjolla kreikkalaista, käsin poimittua ja vuorokauden sisällä sadonkorjuusta puristettua korkealuokkaisinta oliiviöljyä eli ekstra-neitsytoliiviöljyä. Kreikan kokonaissadosta 80 prosenttia on ekstra-neitsytoliiviöljyä.

Ekstra-neitsytoliiviöljyssä vapaita rasvahappoja on alle 0,8 prosenttia. Vapaiden rasvahappojen määrä eli happamuus onkin yksi oliiviöljyn tärkeimmistä laatukriteereistä.

Oliiviöljybaarissa esillä olevat ekstra-neitsytoliiviöljyt säilyvät korkeimmalla tasollaan 18 kuukautta. Sen jälkeen ne tippuvat neitsytoliiviöljyn tasolle.

Laseihin on kaadettu baarin voimakkainta ekstra-neitsytoliiviöljyä. Se on sekoitus Kreikan yleisintä oliivilajiketta koroneikia sekä athinolia-lajiketta ja tehty parhaasta vihreiden oliivien sadosta.

Öljypulloja hyllyssä.
Oliivituotteita on myös myynnissä.Sofia Papastrati

Testaajat noudattavat ohjetta ja lämmittävät lasia kädessä. Kun lasin peittää kädellä, aromit nousevat hyvin esiin.

Sitten on haistamisen vuoro. Mitä kauempaa aromit ovat tunnistettavissa, sitä laadukkaampi oliiviöljy on. Maistiaisten vetäjä korostaa, että väri ei vielä kerro tuotteen laadusta.

Pian kuuluu sihinä, kun testaajat tunnistelevat makua vetämällä ilmaa hampaiden välistä sisään.

– Tämä tuoksuu hedelmäiselle. Kielen takaosassa on kitkeryyttä ja nielussa poltetta. Yleiskuva on samettisen miellyttävä, arvioi Peggy Kambitsa oliiviöljyä.

Kambitsa saa kehut tunnistettuaan ekstra-neitsytoliiviöljyn hedelmäisen tuoksun ja kitkeryyden maussa. Ensiluokkaisen ekstra-neitsytoliivöljyn makupalettiin kuuluu myös pikanttisuus.

– Uskon että kun muutaman kerran on harjoitellut, maistelu muuttuu jo luontevaksi, Peggy Kambitsa arvelee.

Oliiviöljyn maistelutilaisuus.
Peggy Kambitsa valmistautuu maistamaan eksta-neitsytoliiviöljyä.Sofia Papastrati

Oliivien kasvupaikalla ja kypsyysasteella merkitystä

Lähes kaikki oliiviöljybaarin tuotteet on valmistettu koroneikista. Maultaan ekstra-neitsytoliiviöljyt ovat silti erilaisia, riippuen siitä millä alueella oliivit ovat kasvaneet.

– Oliiviöljyn maku voi vaihdella jopa sen mukaan, millä korkeudella tai missä kohtaa lehtoa oliivipuut kasvavat. Makuun, tuoksuun ja väriin vaikuttaa myös oliivien kypsyysaste, Pantelis Iliakakis kertoo.

Pantelis Iliakakis
Kuuma peruna -testissä hyvä oliiviöljy tuoksuu raikkaalle. Pantelis Iliakakis haluaa opettaa oliiviöljyn oikeaa maistelutapaa.Sofia Papastrati

Vihreistä eli raaoista oliiveista puristetussa öljyssä on ärhäkkyyttä, kypsistä oliiveista puristetussa taas pehmeyttä.

Oliiviöljybaarissa monilla tuotteilla on EU:n nimisuojaus, joka takaa että ne on valmistettu tietyllä maantieteellisellä alueella tarkoin määritetyin menetelmin.

Suklaayllätys saa veden kielelle

Maistiaiset jatkuvat ekstra-neitsytoliiviöljyn testaamisella elintarvikkeiden päällä.

Lautasella on kirsikkatomaattia, savustettua taimenta ja fetaa. Testiryhmä on yhtä mieltä siitä, että tomaatti maistuu ilman oliiviöljyä happamammalta kuin oliiviöljyn kanssa. Kalasta tulee oliiviöljyllä tuoreemman tuntuinen ja savun maku laimenee.

Öljy valuu kalapalan päälle.
Ekstra-neitsytoliiviöljy keventää taimenen makua.Sofia Papastrati

Fetassa hallitsevaa ilman oliiviöljyä on sen suolaisuus. Kun päällä on reilu loraus oliiviöljyä, suolaisuus vähenee ja loppumaku on juustoisen makea.

Seuraavaksi on tarjolla keitettyjä perunoita, joiden päällä on oliiviöljyä. Korkealuokkainen oliiviöljy tuoksuu kuumien perunoiden kanssa testatessa raikkaalle ja huonolaatuinen tunkkaiselle.

– Tavallisesta perunasta tuli laadukkaalla oliiviöljyllä ja ripauksella oreganoa aivan kuin eri ruoka, kiittelee maistiaisiin osallistunut Giannis Georgiadis.

Suurin yllätys ilmestyy vasta lopuksi.

Kun pöydälle kannetaan suklaajäätelökulhoja, huoneessa vaihdetaan katseita. Jäätelön maistamisen jälkeen testaajat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että jälkiruoka on täydellistä ekstra-neitsytoliiviöljyn ja suolaripauksen kanssa.

Öljyä suklaajäätelön päällä.
Ekstra-neitsytoliiviöljy pehmentää suklaajäätelön.Sofia Papastrati

Oleokantaalin suosiollinen terveysvaikutus

Tilaisuudessa perehdytään myös ekstra-neitsytoliiviöljyn myönteisiin terveysvaikutuksiin.

Oliiviöljyn yksityydyttämättömät rasvahapot ovat tunnetusti hyödyksi sydämelle, mutta viime aikoina on tutkittu erityisesti oliiviöljyn sisältämiä polyfenoleja. Polyfenolit ovat kasvien itsepuolustusohjelmaan kuuluvia aineita. Yksi tärkeimmistä polyfenoleista on oleokantaali.

Kreikkalaiset oliiviöljyt ovat korkealaatuisia juuri niiden sisältämien korkeiden oleokantaalipitoisuuksien vuoksi.

Oleokantaalista ja sen tulehduksia estävästä vaikutuksesta kertoo ekstra-neitsytoliiviöljyn miellyttävä polte. Eri maalaisten oliiviöljyjen vertailu Yhdysvalloissa on lisäksi osoittanut, että Kalamatan ekstra-neitsytoliiviöljy estää tehokkaimmin valtimotukoksia.

Oliiviöljyn maistelutilaisuus.
Ekstra-neitsytoliiviöljyn ja viinin maistelussa on yhtäläisyyksiä.Sofia Papastrati

Opit uppoavat turisteihin

Jos kreikkalaiselta kysyy, mistä on peräisin paras oliiviöljy, vastaus ei kuulu ”Kreikasta” vaan ” kotikylästäni” tai ”omasta oliivilehdostani.” Oliiviöljy on osa kreikkalaisuutta.

Siinä piilee samalla ongelma.

– Tiettyihin tapoihin ja ajatusmalleihin tottuneita kreikkalaisia on haasteellista muuttaa. Turistit ovat avoimempia opeille. Heitä kiinnostaa kuulla perusteluja oliiviöljyn käytölle ja myönteisille terveysvaikutuksille, kertoo oliiviöljybaarin markkinointiassistentti Xenia Karagkioli.

Tuleva kesäsesonki on oliiviöljybaarille ensimmäinen, mutta etukäteistiedustelut maistiaisista lupaavat turistien osalta hyvää.

Baarin lisähoukutuksena ovat samassa rakennuksessa järjestettävät ruokakurssit ja kreikkalaisista luonnonantimista koostuva brunssi.

Lue seuraavaksi