Roomassa kaivettiin uutta metroasemaa ja löydettiin kymmeniä tuhansia arkeologisia aarteita – Asemasta päätettiin tehdä museo

Rooman metron laajennus on kestänyt vuosikymmeniä. Kaivausten aikana on löytynyt mm. antiikin kasarmi, akvedukti ja Hadrianuksen ateneum.

Rooma
Rooman uusi San Giovannin metroasema.
Rooman uusi San Giovannin metroasema.Massimo Percossi / EPA

Roomassa esiteltiin eilen uutta San Giovannin metroasemaa. Aseman kaivauksien aikana löydettiin yli 40 000 arkeologisesti arvokasta muinaisesinettä, ja kaupungin viranomaiset päättivät asettaa niitä näytille itse asemalle. Asiasta raportoi brittiläinen The Telegraph -sanomalehti. (siirryt toiseen palveluun)

– Tämä on vähän kuin aikakone. Mitä syvemmälle asemalla menee, sitä kauemmas Roomaan historiaan laskeutuu, Rooman arkeologisen alueen intendentti Francesco Prosperetti sanoi.

Arkeologisia aarteita roomalaisella San Giovannin metroasemalla.
Arkeologisia aarteita roomalaisella San Giovannin metroasemalla.Massimo Percossi / EPA

Rooman metron kolmatta eli niin sanottua C-linjaa on suunniteltu jo 90-luvulta lähtien, mutta sen rakentamista ovat viivästyttäneet talouskiistojen lisäksi kiistat sen ympäristövaikutuksista.

Roomaa on historian saatossa rakennettu kerroksittain, ja metron kaivausten aikana on löydetty lukuisia arkeologisia aarteita. Vuonna 2008 Rooman keskusaukion Piazza Venezian alle rakennettavan metroaseman kaivauksissa löydettiin Rooman keisari Hadrianuksen kuuluisa Ateneum.

Kaksi vuotta sitten Amba Aradam-Ipponio -aseman kaivausten aikana maan alta löydettiin kokonainen antiikinaikainen sotilaskasarmi. (siirryt toiseen palveluun) Viime kuussa puolestaan Celion kaupunginosan metron kaivauksissa löydettiin antiikin Rooman aikainen akvedukti. (siirryt toiseen palveluun)