Laseraseet eivät pauku, mutta paljastavat armotta ampujan virheet

Tornion Reserviläiset järjestivät ensimmäistä kertaa kaikille avoimen ampumataitotapahtuman Laivajärvellä. Laseraseiden lisäksi kiinnostuneet saivat ampua kovillakin.

ammunta
Tornion Reserviläisten järjestämä ampumataitotapahtuma Laivajärven ampumaradalla.
Antti Heikinmatti / Yle

Reserviaktiivit pitävät yllä ampumataitoaan vuosittain tai useammin järjestettävissä harjoituksissa ja ampumatapahtumissa. Torniossakin ampumataitotapahtumia on järjestetty pitkin vuosia, mutta tällä kertaa tapahtuma oli avoin kaikille.

Paikalle saapui aamuyhdeksästä alkaen kaikkiaan kymmeniä ihmisiä.

– Näyttää siltä, että kiinnostusta on. Enemmistö taitaa olla muita kuin meidän aktiivijäseniä, arvioi osallistumista Tornion Reserviläisten Antti Kaarlela.

Ampumaturvallisuutta paremmaksi

Ampumataitotapahtuman tarkoituksena on paitsi pitää yllä reserviläisten kenttäkelpoisuutta, myös virkistää esimerkiksi metsästyskaudella tarvittavaa turvallista ampumatapaa.

Tapahtuman olennaisena osana onkin turvaohjeiden kertaaminen ja harjoittelun aloittaminen laserasella, jossa sotilaskiväärityyppiseen aseeseen on kiinnitetty osumia seuraava tähtäin- ja tietokonejärjestelmä.

Kaarlelan mukaan järjestelmä tarjoaa hyvän mahdollisuuden tarkkailla ammuntaan liittyviä mahdollisia virheitä tai ongelmia.

– Ohjelmasta näkee paitsi osuman, myös tähtäyspisteen liikkeet ennen laukausta. Tämä paljastaa esimerkiksi laukaisemiseen liittyvät nykäisyt tai muut ongelmat heti, Kaarlela sanoo.

Laseraseella osuminen osoittautui yllättävän vaikeaksi. Omasta mielestään tarkalle toimittajallekaan ei onnistuttu saamaan tulosta "teknisten vaikeuksien vuoksi"...

Pitkän aseen lisäksi ampumataitotapahtumassa pääsi harjoittelemaan osumista myös elektronisella käsiaseella. Kovillakin Laivajärvessä ammuttiin: täysi-ikäisille tarjottiin mahdollisuus kokeilla osumatarkkuuttaan rynnäkkökiväärimallisella reserviläisaseella sadan metrin radalla.