"Kun näyttelykärpänen puree, niin se on menoa" – Koirien kauneuskilpailussa näyttäydytään ja etsitään treffiseuraa

Hyvä tuomarointi pitää rodunjalostuksen terveenä.

Kuva: Eveliina Niskanen / Yle

Raumalaisen Linda Merenkiven ja kiinanharjakoira Doktorin näyttelyura on hyvällä alulla. Tampereella toukokuussa järjestetty kansainvälinen tapahtuma on parivaljakon toinen näyttelykerta.

Merenkiven mukaan näyttelystä lähdettiin hakemaan uusia kokemuksia. Omistaja jännitti etukäteen, miten arka koira pärjää hulinassa.

– Ajattelin, että se olisi ihan hirveän hermostunut, mutta jotenkin se vissiin aisti meistä ihmisistä, että tämän voi ottaa rennostikin.

Kehässäkään ei tarvinnut pettyä, vaikka koira ei päässyt jatkoon.

– Koira sai hyvän arvion, tosin se on kuulema liian laiha ja lihaksia saisi olla enemmän. Mutta tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Turkin hoitaminen vie paljon aikaa. Esiintymisen jälkeen voi jo ottaa rennosti ja laittaa turkin pompulalle. Linda Merenkivi hoitaa koiraansa Doktoria. Kuva: Eveliina Niskanen / Yle

Uusien kokemusten ja koiran karaisemisen lisäksi Merenkiveä viehättää näyttelyissä niihin valmistautuminen – siis koiran puunaaminen.

– Tämä on turkkikoira, ja tässä on hommaa ihan älyttömästi. Koira täytyy pestä kerran viikossa ja joka päivä selvittää takut. Näyttelytrimmi on sitten ihan oma juttunsa.

Näyttelyistä etsitään myös treffiseuraa

Tamperelainen Nina Lehtolammi on kolunnut koiranäyttelyitä kotimaan lisäksi Pohjoismaissa ja Baltiassa, välillä kauempanakin. Konkari on myös mukana järjestämässä näyttelyjä.

– Kun näyttelykärpänen puree, niin se on menoa. Jatkuvasti pitää olla seuraavaa miettimässä. Ehkä tämä on vastapainoa työelämälle. Ja on tässä toki kilpailuhenkeäkin.

Lehtolammi kasvattaa itse mäyräkoiria. Näyttelyissä on usein tilaisuus myös jälleennäkemisiin.

– Omia kasvattejani asuu ympäri Suomen, ja niitä tapaa usein näyttelyissä. Muutoin en niitä varmaan näkisi.

Lehtolammen oma karkeakarvainen mäyräkoira Pelle tuli näytille Tampereelle, koska eräs yhdysvaltalainen kasvattaja halusi nähdä, sopisiko koiraherra puolisoksi hänen nartulleen.

Karkeakarvainen mäyräkoira Pelle on tullut koiranäyttelyyn näyttäytymään morsianehdokkaalle. Kuva: Eveliina Niskanen / Yle

Näyttelyt ovat siis myös koirien treffipaikkoja.

– Täällä voi nähdä tarjolla olevia uroksia, kun haluaa teettää pentuja nartullaan. Näyttelytoiminta on tärkeää myös rodunjalostuksen kannalta.

Tuomareilla suuri merkitys rodunjalostuksessa

Koiranäyttelyt ovat koirien kauneuskilpailuja. Joitakin piirteitä arvostetaan ja toisia ei niinkään. Lehtolammen mukaan tuomaritoiminnalla on rodunjalostuksessa suuri merkitys.

– Tuomareilla pitää olla pitkä kokemus ja ymmärrys rodusta, ja liioiteltuihin piirteisiin kuuluu puuttua. Esimerkiksi lyhytkuonoisia rotuja tuomaroitaessa pitää olla palkitsematta niitä koiria, joilla on selvästi hengitysvaikeuksia.

Kiinanharjakoira Doktorin omistaja Linda Merenkivi sanoo, että jalostusta ei pidä viedä liian pitkälle.

– Jos se menee yli, niin se ei ole hyvä juttu. Näillä koirilla on hammasongelmia, etenkin karvattomilla versioilla. Kun ei turkki kasva, niin eivät hampaatkaan voi hyvin.

Nina Lehtolammen mukaan myös kasvattajan pitää tehdä jalostusvalinnat huolella.

– Geenit ovat mystisiä, ja vaikka yhdistelmä tuntuu paperilla hyvältä, lopputulos voi yllättää. Koiran sukutaulu pitää tuntea pitkältä ajalta.