Hyppää sisältöön

Tuore tutkimus: Sähkötupakka vahingoittaa verisuonia

Tutkimuksissa on löytynyt näyttöä, että nikotiini jäykistää verisuonia, mikä lisää sydänongelmien riskiä – käyttipä sitten perinteistä tai sähkötupakkaa.

Kuva: Sebastien Nogier / EPA

Sähkösavukkeiden käyttäminen voi vaurioittaa verisuonia, kertovat ruotsalaistutkijat tutkimustuloksistaan. Asiasta kertoo esimerkiksi Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun). Karoliinisen instituutin ja Uumajan yliopiston tutkimus on julkaistu Atherosclerosis (siirryt toiseen palveluun)-tiedelehdessä.

Tutkijat painottavat jo vähäisen sähkötupakoinnin aiheuttavan vaurioita verisuonille. Sähkötupakoitsija hengittää höyryä noin 250–300 kertaa päivässä. Tutkijoiden mukaan vaurioita suonissa näkyy jo muutaman kymmenen henkäyksen jälkeen.

Lisätutkimusten tuloksia he esittelevät ensi viikolla alan konferenssissa Visbyssä.

– Näimme, että ihmisten verisuonten joustavuus väheni. Suonten jäykkyys on riskitekijä sydäninfarktille, kertoo Karoliinisen instituutin tutkija Magnus Lundbäck SVT:n haastattelussa.

Tutkimustulokset antavat lisänäyttöä siitä, että nikotiini jäykistää verisuonia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Antero Heloma muistuttaa, että nikotiinin vaikutukset on jo aiemmin liitetty verisuonten ja sydämen vahinkoihin. 

– Sähkötupakkaa käyttäessä ei synny palamistuotteita, terva ja häkä jäävät pois, hän kuvailee eroa tavalliseen tupakkaan.

Useissa tutkimuksissa on todettu, ettei sähkösavukkeiden pitkäaikaisen käytön vaikutuksista terveyteen tiedetä riittävästi.