Herätys: Ranska äänestää presidentistä, tutkija haluaa poistaa häpeän lähisuhdeväkivallan uhreilta ja kevät ottaa takapakkia

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ihmiisä tulossa äänestyskopista.
Ranskan kansalaiset äänestivät presidentinvaalin toisella kierroksella Hong Kongissa sunnuntaiaamuna.Jerome Favre / EPA

Eurooppa jännittää, kun Ranska äänestää presidentistä

Vuoden tärkeimmissä vaaleissa valitaan Ranskan seuraava presidentti. Tänään illalla ratkeaa, nouseeko presidentiksi En Marche -liikettä johtava Emmanuel Macron vai oikeistopopulisti Marine Le Pen.

Yle seuraa vaaleja koko päivän verkossa sekä radion ja tv:n uutislähetyksissä.

Tietokonemallinnus uudesta alaleuasta.
Tietokonemallinnus uudesta alaleuasta. AO Foundation

Kasvojen siirroista uusien kasvojen kasvattamiseen kantasoluilla

Huippukirurgit pohtivat kasvojen vaikeita leikkaushoitoja. HUS:in ylilääkäri Risto Kontio on kutsunut Helsinkiin 11 alansa johtavaa kirurgia, jotka neljän vaikean potilastapauksen kautta miettivät, mitkä ovat parhaat hoitokäytännöt nyt ja tulevaisuudessa.

Luiden kasvattaminen kantasoluista yleistyy ja virtuaalitodellisuuden sekä 3D-mallinnuksen avulla leikkaukset helpottuvat.

Kontiaisen tekemiä multakekoja
Tommi Parkkinen / Yle

Miten karkottaa multakekoja ympäri pihaa kaivava kontiainen?

Kun lumet ovat sulaneet, pihoille alkaa nousta pieniä multakekoja. Niitä kaivaa kontiainen, entiseltä nimeltään maamyyrä. Omakotitaloasukkaat ja sosiaalinen media tietävät mitä villeimpiä keinoja multapyramidien rakentajan hävittämiseen. Kysyimme asiantuntijoilta, mitkä niistä toimivat.

Emilia Lahti toipui väkivaltaisesta suhteesta juoksun ja työn avulla.
Emilia Lahti toipui väkivaltaisesta suhteesta juoksun ja työn avulla.Joni Tammela / Yle

Sisututkija haluaa nostaa häpeän lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden harteilta

Hiljaisuuden tilalle sisua. Se on Kaliforniassa asuvan suomalaistutkija Emilia Lahden resepti niille, jotka ovat kohdanneet lähisuhdeväkivaltaa. Lahti valmistelee väitöskirjaa sisusta henkisenä voimavarana. Samalla hän kampanjoi hiljaisuuden muurin kaatamiseksi lähisuhdeväkivallan ympäriltä.

Pyöräilijä Helsingin Pitäjänmäessä tiistaiaamun räntäsateessa 25. huhtikuuta 2017.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sää viilenee vauhdilla

Sunnuntaina sää viilenee entisestään, ja lämpötila jää etelässäkin pääosin 10 asteen alapuolelle. Lapissa lämpötila jää paikoin pakkaselle.

Päivällä pilvisyys lisääntyy. Lounaassa saattaa tulla jokunen vesikuuro, maan keski- ja pohjoisosissa tulee räntä- tai lumikuuroja. Paikkakuntasi sään löydät osoitteesta yle.fi/saa.