1. yle.fi
  2. Uutiset

85-vuotias mies kuoli Mount Everestillä – yritti päästä vuoren huipulle vanhimpana ihmisenä

Nepalilainen kiipeilijä kävi kisaa maailman vanhimman Everest-valloittajan tittelistä japanilaiskiipeilijän kanssa.

Mount Everest
Bahadur Sherchan
Bahadur Sherchan kuvattuna kotonaan Kathmandussa, Nepalissa 5. huhtikuuta.Narendra Shrestha / EPA

85-vuotias nepalilaismies kuoli lauantaina, kun hän yritti maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huipulle.

Entinen sotilas Bahadur Scherchan kuoli vuoren rinteellä sijaitsevassa perusleirissä. Nepalilaisviranomaisten mukaan kuolinsyy on vielä epäselvä. Oman ilmoituksensa mukaan Scherchan ei kärsinyt mistään sairauksista.

Scherchan oli kiivennyt Mount Everestille vuonna 2008. Hän oli tuolloin 76-vuotiaana vanhin Mount Everestin huipulle 8 850 metrin korkeuteen päässyt ihminen.

Ennätyksen rikkoi 80-vuotias japanilainen Yuichiro Miura vuonna 2013.

Haaveili rauhankampanjasta Syyriassa

Miura ja vuoden vanhempi Sherchan kävivät kisaa maailman vanhimman kiipeäjän tittelistä. Scherchanin oli tarkoitus yrittää saada ennätys takaisin itselleen jo aiemmin, mutta sääolot eivät olleet yrityksille suosiolliset.

Tämän kevään nousuyritystä varten hän oli harjoitellut kuukausien ajan. Hänen projektiaan seurattiin tiiviisti myös kansainvälisessä mediassa.

Uutiskanava NBC:n huhtikuussa julkaisemassa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Sherchan kertoi aikovansa keskittyä huipun valloituksen jälkeen rauhanprojektiin konfliktialueilla kuten Syyriassa.

– Kun minusta tulee maailman vanhin Everestin valloittaja, ihmiset kuuntelevat minun viestiäni maailman rauhasta, hän sanoi tuolloin.

Scherchan aloitti kiipeämisen vuonna 1960. Hänellä oli 17 lastenlasta.

Lähde: AFP

Lue seuraavaksi