1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauli Niinistö

Niinistö ja Tuomioja Iltalehden sotilasapujutusta: Käsittämätöntä

Tasavallan presidentti luonnehtii, että hänen päähänsä tungetaan motiiveja, joita siellä ei ole.

Sauli Niinistö
Erkki Tuomioja ja Sauli Niinistö.
Erkki Tuomioja ja Sauli Niinistö.AOP

Presidentti Sauli Niinistö pitää käsittämättömänä Iltalehden kirjoitusta (siirryt toiseen palveluun), jossa väitetään presidentin ja eduskunnan välillä olevan isoja linjariitoja Suomen turvallisuuspolitiikan suunnasta.

Presidentti Niinistön kirjoitus (siirryt toiseen palveluun) asiasta on julkaistu presidentin kanslian verkkosivuilla.

– Tämän työn varjopuolia on, kun jostain sivulta tungetaan päähäni ajatuksia ja motiiveja, joita siellä ei ole, Niinistö kirjoittaa.

Hän mainitsee tekstissään nimeltä Iltalehden jutun kirjoittajan Olli Ainolan. Ainola kirjoitti tänään ilmestyneessä Iltalehdessä, että presidentti ja eduskunta eivät ole yhtä mieltä siitä, onko Suomi muiden EU-maiden ja sotilasliitto Naton rinnalla tukemassa Baltiaa sotilaallisesti.

Ainola kirjoittaa, että eduskunta yrittää sulkea sotilaallisen avun käytännössä kokonaan, mutta hallituksen ja presidentin linjaus näyttäisi olevan avunannolle myötämielinen. Ainolan mukaan linjariita kytee vasta kulisseissa, mutta ongelmat voivat nousta pintaan eduskuntavaalien jälkeen, jos sotilasapua vastustavat vasemmistopuolueet ja keskustan konservatiivinen siipi nousevat valtaan ja Niinistö jatkaa presidenttinä.

Eduskuntavaaleissa äänestetään huhtikuussa 2019. Presidentinvaalit puolestaan järjestetään ensi tammikuussa.

Olli Ainolan mukaan kiistan päähenkilöt ovat presidentti Niinistö sekä entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.). Kirjoituksen mukaan Tuomioja on saanut ajettua koko eduskunnan nimissä kannanoton, jolla eduskunta kumoaisi Niinistön turvallisuuspoliittisen peruslinjan.

Presidentti Niinistön mukaan hän ja Tuomioja eivät ole "koskaan eronneet erimielisinä". Myös Erkki Tuomioja, joka kommentoi Iltalehden juttua verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), kutsuu kirjoitusta käsittämättömäksi.

– Olen ulkoministerinä edellisen hallituksen aikaan toiminut erinomaisessa yhteisymmärryksessä tasavallan presidentin kanssa kaikissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymyksissä. Yhteistyömme ja yhteydenpitomme on jatkunut samassa hengessä myös sen jälkeen, Tuomioja kirjoittaa.

Tuomioja ihmettelee, kenen aloitteesta ja missä tarkoituksessa tällaisia juttuja tehdään.

Yle Uutiset on yrittänyt tavoittaa Iltalehden johtoa kommentoimaan asiaa, mutta soittopyyntöihin ei ole vastattu.

Päivitetty klo 20.50: Iltalehden johdon tavoittelu.

Lue seuraavaksi