Venetsia kielsi uudet kebab-ravintolat ja muut pikaruokalat kulttuuriperinnön vastaisina

Käsin tehtyä jäätelöä myyviä ravintoloita saa yhä perustaa.

pikaruoka
Näkymä Venetsiasta kanaalin varrelta.
AFP / lehtikuva

Venetsian kaupungissa ei enää avata uusia kebab-ravintoloita tai muita pikaruokaloita. Kaupunki päätti kiellosta torstaina suojellakseen Venetsian arvokkuutta ja perinteitä, The Guardian -lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Uusi säädös kieltää myös pitsapalojen myymisen. Käsin tehtyä jäätelöä myyviä ravintoloita saa edelleen perustaa.

– Haluamme jarruttaa toimintaa, joka ei sovi yhteen Venetsian kulttuuriperinnön säilyttämisen ja kehittämisen kanssa, Venetsian turistijohtaja Paola Mar sanoi.

Mar kuitenkin korostaa, ettei Venetsia vastusta sinänsä pikaruokaa. Julkisilla paikoilla saa edelleen syödä kaupungin keskusaukiota Pyhän Markuksen toria lukuun ottamatta. Venetsia myös suunnittelee osoittavansa turisteille erillisiä piknikalueita.

– Kaltaisemme turistikaupunki uhkaa menettää omaleimaisuutensa. Haluamme edistää paikallisia tuotteita. Tämä on kaupungin hengen mukaista ja ympäristön kannalta kestävämpää, Mar jatkoi.

Venetsian ohella myös Verona on kieltänyt uusien kebab-ravintoloiden avaamisen. Firenze taas on vaatinut keskustan ravintoloita käyttämään vähintään 70-prosenttisesti paikallisia raaka-aineita.

Venetsiassa vierailee vuosittain noin 30 miljoonia turistia. Kanaaleissa uivat, historiallisia aukioita sottaavat ja humalassa riekkuvat turistit ovat ärsyttäneet monia venetsialaisia.

Ylen toimittaja Petri Burtsov tapasi viime kesänä huonosti käyttäytyviä turisteja ojentavan kansanliikkeen johtohahmon.