1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maanpuolustusharjoitukset

Ruotsalaisministeri: Venäjä levittää valeuutisia maanpuolustusharjoituksistamme

Puolustusharjoitus Auroraan osallistuu myös Suomen armeijan maa- ja ilmajoukkoja.

Peter Hultqvist Kuva: John Thys / AFP

Venäjä käy disinformaatiokampanjaa Ruotsin puolustusharjoitus Auroraa vastaan, väittää puolustusministeri Peter Hultqvist sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun). Aurora on suurin maanpuolustusharjoitus, joka Ruotsissa on järjestetty 20 vuoteen.

– Olemme jo todenneet, että harjoituksestamme levitetään disinformaatiota. Sitä väitetään Nato-harjoitukseksi. Se ei ole Nato-harjoitus. Olemme itse kutsuneet osallistujat, sanoo puolustusministeri Peter Hultqvist Dagens Nyheterissä.

Auroraan osallistuu myös Suomen maa- ja ilmajoukkoja. Lisäksi mukana on joukkoja Virosta, Norjasta, Tanskasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista. 

– On tärkeää pitää realiteetit mielessä. Tämä on ruotsalainen harjoitus, jonka tarkoitus on Ruotsin puolustuksen harjoitteleminen. Emme harjoittele hyökkäämistä, emme aio hyökätä ketään vastaan tai valloittaa mitään maata. Kutsumme mukaan kansanvälisiä tarkkailijoita, Hultqvist sanoo Dagens Nyheterissä.

Aurora järjestetään Ruotsissa syyskuussa, samaan aikaan kuin Venäjän sotaharjoitus Zapad. Zapad tarkoittaa länttä, ja Venäjä järjestää harjoituksen neljän vuoden välein.

– He järjestävät oman harjoituksensa ja me omamme, Hultqvist sanoo.

Auroraan osallistuu 19 000 henkeä Ruotsin puolustusvoimista ja kodinturvajoukoista. Harjoitusalueena on koko maa, mutta pääosa harjoituksesta keskittyy Tukholman lähistölle ja Gotlantiin.