Äänestys Ranskan presidentinvaaleissa käynnissä – Ylen erikoislähetys Pariisista klo 21 alkaen

Ensimmäiset tulosennusteet julkaistaan klo 21 Suomen aikaa. Tarkka tulos selviää todennäköisesti ennen puolta yötä.

Ranskan presidentinvaalit
Ranskan presidentinvaalit
Ranskan presidentinvaalit

Tänään ratkeaa, kumpi on Ranskan tasavallan seuraava presidentti: En Marche -liikettä johtava Emmanuel Macron vai oikeistopopulisti Marine Le Pen.

Noin 70 000 vaalihuoneistoa ympäri Ranskaa avautui tänään sunnuntaina aamuyhdeksältä Suomen aikaa. Poikkeuksen tekevät Ranskan merentakaiset alueet, joilla äänestämään on päästy jo lauantaina.

Ensimmäistä tulosennustetta odotetaan heti iltayhdeksältä Suomen aika, kun vaalihuoneistot sulkevat ovensa.

Vaalien tarkka tulos päivittyy kello 21:stä eteenpäin ääntenlaskennan edetessä. Ellei iltayhdeksän ennuste ole erittäin tiukka, voittaja on todennäköisesti tiedossa heti silloin.

Ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista ranskalaiset mediat eivät saa esittää ennusteisiin tai kyselytutkimuksiin perustuvia arvioita. Ehdokkaat eivät myöskään itse saa kommentoida vaaleja.

Vaaleissa on yhteensä 47 miljoonaa äänioikeutettua. Perinteisesti äänestysvilkkaus on noussut presidentinvaaliessa korkeaksi.

Ylen ohjelma vaaleista

Vastakkain kaksi hyvin erilaista ehdokasta

Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella ovat vastakkain kaksi varsin poikkeuksellista – ja toisistaan poikkeavaa ehdokasta.

Populistisen puheen taitaja, äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen keräsi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella yli 21 prosentin äänisaaliin.

Le Penille ranskalaiset ovat etusijalla ja linja maahanmuuttajiin on tiukka. Ranskan EU-jäsenyydestä europarlamentaarikko Le Pen järjestäisi kansanäänestyksen.

Omaa poliittista En Marche -liikettään johtava Emmanuel Macron on mielipidekyselyiden perusteella vahva ennakkosuosikki Ranskan seuraavaksi presidentiksi.

EU-myönteisen Macronin poliittinen ohjelma on sekoitus teemoja vasemmalta ja oikealta. 39-vuotias entinen talousministeri on onnistunut irrottautumaan poliittisesta isästään presidentti François Hollandesta nopeasti.

Entä Eurooppa?

Ranskan vaaleja seurataan suurella mielenkiinnolla koko Euroopassa. Eurooppa-kirjeenvaihtajamme Sampo Vaarakallio kertoo, miksi vaaleilla on merkitystä myös suomalaisille.

Tutustu myös ranskalaisten äänestäjien ajatuksiin EU-kirjeenvaihtajamme Petri Raivion juttusarjassa. “Rasisti Le Pen? Ei ikinä” – Marseillen maahanmuuttajat pelkäävät Marine Le Penin nousua presidentiksi

Entä miten populistien kannattajat muualla Euroopassa eroavat Ranskan populisteista? Lue toimittajiemme raportit Saksasta, Ranskasta ja Britanniasta. “Asiat olivat ennen paremmin” – Populistien kannattajat eri puolilla Eurooppaa perustelevat valintaansa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus