Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Ranska on poliittinen maa

Belgiassa asuva kirjeenvaihtajamme lähti tapaamaan ranskalaisia äänestäjiä ja löysi maan, jossa jokaisella on mielipide.

Emmanuel Macronin ja Marine Le Penin vaalimainokset koulun edustalla Lyonissa. Kuva: Petri Raivio / Yle

MARSEILLE La Busserinen rujon betonilähiön urheilukentän keski-ikäinen huoltomies Didier käy kiivasta keskustelua nuorten liikuntakerhon vetäjän Marionin kanssa. Marion on musliminainen, Didier katolilaismies.

Didier ihmettelee, miksi parikymmentä vuotta sitten aniharva musliminainen pukeutui Ranskassa peittävään huntuun, mutta nyt huiveja ja huntuja näkee koko ajan. Didier'n mielestä tässä on olennainen syy siihen, että Kansallinen rintama kasvattaa jatkuvasti ääniosuuttaan.

Marion ei käytä huivia, mutta ymmärtää sen käyttäjiä. Keskustelijat ovat ilmeisen eri mieltä asiasta. Pohdittuja argumentteja vaihdetaan Marionin auton avonaisen ikkunan läpi kymmenisen minuuttia. Lopulta molemmat jatkavat omaan suuntaansa.

La Busserine Marseillessa oli päätepiste neljän päivän pikataipaleelle Ranskan läpi Alsacesta Välimeren rannalle. Urheilukentän kiivas keskustelu oli taas kuvaava esimerkki siitä, millaista kansaa ovat ranskalaiset.

Haastattelimme neljällä paikkakunnalla yhteensä 17 erilaista ranskalaista presidentinvaaleista. Jokaisella oli hyvin perusteltu näkemys, jota he olivat valmiit puolustamaan.

Vaikka vaalissa ovat vastakkain politiikan ääripäät, kukaan ei ujostellut kertoa mielipidettään. Poliittinen keskustelu ei kaihda vastakkainasettelua. Sitä käydään perheissä, työpaikoilla, kahviloissa. Lehdet ovat täynnä politiikkaa: Mitä sanoo filosofi Régis Debray? Miten äänestimmekään kansanäänestyksessä Maastrichtin sopimuksesta 1992?

Emmanuel Macronin tukijat seurasivat Macronin ja Le Penin vaalikeskustelua Caluire-et-Cuiren kaupunginosassa Lyonin liepeillä. Kuva: Daniel Olin / Yle

Ranskan poliitiikan murros on vetänyt uutta väkeä sanoista tekoihin. Lyonilainen Fabrice Cariou lähti mukaan vapaaehtoiseksi Emmanuel Macronin En Marche -liikkeeseen viime syksynä heti kun Donald Trump oli valittu Yhdysvaltain presidentiksi.

– Sanoin ei, emme voi tehdä näin Ranskassa, Cariou sanoo.

Toisella laidalla on Saksan puolella töissä käyvä alsacelainen Fabrice Schild, joka aikoo äänestää presidentiksi Marine Le Peniä, vaikka tämä haluaakin vapaan liikkumisen kuriin ja tarkastukset rajoille.

– Minulla on suosikkini, mutta kansa päättää. Minulla on mielipiteeni ja jokaisella omansa, Fabrice sanoo, ja kumoaa kertaheitolla käsityksen tyypillisestä Le Penin äänestäjästä. Eivät he olekaan kaikki katkeroituneita globalisaation häviäjiä.

Alsacessa asuva Fabrice Schild aikoo äänestää Marine Le Peniä. Kuva: Daniel Olin / Yle

Ennen ensimmäistä kierrosta tapasimme Lillessa nuoren äidin, joka ei ollut vielä päättänyt ketä äänestää. Charlotte odotti, että posti tuo kotiin kaikkien ehdokkaiden ohjelmat, jotta hän voi tehdä verrata niitä ja tehdä valinnan faktojen perusteella.

Ei ole varmaan sattumaa, että politiikka ja polemiikki elää vahvana Ranskan vallankumouksen syntysijoilla. Siitä kertoo sekin, että ranskalaiset ovat hyvin sitkeitä äänestäjiä.

Ensimmäisellä kierroksella 78 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Luku on hämmentävän korkea, sillä äänestämistä ei ole Ranskassa suinkaan tehty helpoksi.

Ennakkoäänestystä ei ole, vaan äänestyspaikalle pitää tulla vaalipäivänä. Ja nimenomaan sille omalle äänestyspaikalle. Ainoa helpotus on, että valtakirjalla voi valtuuttaa jonkun muun äänestämään puolestaan.

Jotta ylipäätään pääsee valitsemaan presidenttiä, on pitänyt rekisteröityä äänestäjäksi viime vuoden loppuun mennessä.

Vertailun vuoksi: Suomessa, jossa äänestäminen on tehty helpoksi, viime presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänesti 72,8 prosenttia äänioikeutetuista.

Lue myös:

.
.