UV-kuvat paljastavat – kädet pestään sairaaloissa huolimattomasti

Parin vuoden havaintotutkimukset Keski-Suomen keskussairaalassa osoittavat, että käsihygieniasta ei huolehdita riittävästi. Käsidesiä hierotaan käsiin liian vähän aikaa.

hygienia
UV-valossa käsidesi hohtaa vaaleana ja tässä desiä on hierottu käsiin huolimattomasti.
UV-valossa käsidesi hohtaa vaaleana ja tässä desiä on hierottu käsiin huolimattomasti.Arvo Vuorela / Yle

Keskimäärin käsidesiä hierotaan 15-20 sekuntia, kun riittävä aika on 30 sekuntia. Hygieniahoitaja Tiina Tiitisen mukaan muutaman sekunnin hieromisaikoja löytyy mutta myös 30 sekunnin suorituksia.

Aina ei ajatella, että hygienia kuuluu potilaan kokonaishoitoon.

Tiina Tiitinen

– Teoriassa käsihygienian tarpeellisuus tiedetään, mutta jos on kiireitä ja tilanteita, asia ei muistu mieleen. Aina ei ajatella, että hygienia kuuluu potilaan kokonaishoitoon eikä käsihygienia ole mikään yksittäinen tekijä.

Infektiolääkäri Maija Rummukaisen mukaan hoitohenkilökunta vetoaa yleensä siihen, että omaisetkaan eivät käytä käsihuuhdetta.

– Omaisille sanonkin, että kun he tulevat sairaalaan ja osaston ovenpielessä on käsihuuhdeautomaatti, niin ottakaa siitä käsihuuhdetta, hierokaa sitä käsiin ja sitten tapaamaan omaista. Ja käsien putsaus myös pois lähtiessä, jotta sairaalasta mahdollisesti käsiin tarttuneet pöpöt eivät lähde mukaan, muistuttaa Rummukainen.

Kun käsidesiä on hierottu käsiin 30 sekuntia, se leviää riittävästi kaikkialle käsiin.
Kun käsidesiä on hierottu käsiin 30 sekuntia, se leviää riittävästi kaikkialle käsiin.Arvo Vuorela / Yle

Maailmanlaajuinen hygieniakampanja

WHO eli maailman terveysjärjestö aloitti vuonna 2009 Save lives: Clean Your Hands –kampanjan. Infektiolääkäri Maija Rummukaisen mukaan WHO ottaa harvoin mitään asiaan näin tärkeäksi ja maailmanlaajuiseksi.

– Projektista on ollut hyötyä. Tällä hetkellä kampanjoidaan Aasiassa, Afrikassa, Amerikoissa, täällä Euroopassa, Australiassa. Tänä vuonna teemana ovat resistentit mikrobit. Eli puhtaat kädet estävät sen, että emme siirrä potilaasta toiseen resistenttejä mikrobeja.

Ei me olla Euroopassa sieltä huonoimmasta päästä.

Maija Rummukainen

Mikrobit voivat aiheuttaa immuunipuutteisilla ihmisillä vakavia infektioita. Erityisesti sairaaloissa on tärkeää, että potilaita hoidetaan puhtain käsin.

– Näitä immuunipuutteisia löytyy aina sairaaloista. Kotona ja tavallisessa maailmassa niitä ei niinkään ole, sanoo Rummukainen.

Keski-Suomen keskussairaala on aktiivisesti mukana WHO:n kampanjassa. Tarkoituksena on lisätä tietoisuutta oikeaoppisesta käsihygieniasta.

– Parantamisen varaa on, mutta ei me olla Euroopassa sieltä huonoimmasta päästä. Varmaan ollaan keskitasolla, arvioi Rummukainen.

Pöpötarrat muistuttamassa

Keskussairaalassa liimattiin WHO:n teemapäivänä staattisia infotarroja eri osastoilla ja käytävillä olevien käsidesipumppujen viereen. Tarroista löytyy selkeä viesti: pistä pöpöt kuriin, ota käsidesiä kaksi annosta ja hiero sitä käsiisi 30 sekuntia.

Terveydenhuollossa infektioiden torjunta tapahtuu parhaiten, kun kaikki yhdessä eli henkilökunta, potilaat ja omaiset noudattavat hyvää käsihygieniaa.

Käsienpesu ei ole mikään saippuankastelutilaisuus.

Maija Rummukainen

Teemapäivänä Jyväskylässä havainnollistettiin UV-valolaitteella käsien hygieniatasoja. Ultraviolettivalo paljasti oliko huuhdetta hierottu käsiin riittävästi. UV-valossa käsisdesi näkyy vaaleina alueina ja mitä enemmän vaaleaa näkyy, sitä tehokkaammin käsihuuhdetta oli hierottu käsiin ajallisesti ja määrällisesti.

–Yleisessä käsihygieniassa on meillä puutteita. Olen itse sitä sukupolvea, että äiti opetti pesemään kädet ennen ruokailua ja vessassa käynnin jälkeen. Äiti opetti myös, että käsienpesu ei ole mikään saippuankastelutilaisuus, kertoo infektiolääkäri Rummukainen.

Infektiolääkäri Maija Rummukainen ja hygieniahoitaja Tiina Tiitinen kampanjoivat paremman käsihygienan puolesta.
Infektiolääkäri Maija Rummukainen ja hygieniahoitaja Tiina Tiitinen kampanjoivat paremman käsihygienan puolesta.Arvo Vuorela / Yle

Näin onnistut käsienpesussa

Oikeaoppisessa käsienpesussa kastellaan ensin kädet, otetaan saippua, hierotaan sitä käsiin ja huuhdotaan saippua pois lämpöisellä vedellä. Sen jälkeen kädet kuivataan mielellään puhtaaseen pyyheliinaan.

– Joillain työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa koetetaan säästää ja otetaan kangaspyyhelinat käyttöön. Jos jokainen lapsi siihen kuivaa, niin se alkaa olla vaarallinen. Jos kangaspyyhettä käytetään julkisissa tiloissa, niin se pitää aina vaihtaa puhtaaseen. Paperipyyhkeet tai kangasrulla ovat hyviä, muistuttaa Rummukainen.

Saippua ja vesi ovat kotona ihan riittävät.

Maija Rummukainen

Hygieniahoitaja Tiina Tiitinen kertaa vielä, että pöpöt saadaan kuriin, kun käsidesiautomaatista tai seinätelineestä otetaan kaksi annosta käsidesiä ja hierotaan sitä 30 sekuntia, jotta aine vaikuttaa joka puolella käsiä.

– Alkoholi tappaa pöpöt ja hoitavat aineet huoltavat samalla käsiä, tiivistää Tiitinen.

Infektiolääkäri Maija Rummukainen muistuttaa vielä, että käsihuuhteita ei kannata kotiin viedä. Saippua ja vesi ovat kotona ihan riittävät.

Kaksi painallusta käsidesiä ja 30 sekuntia aineen hierontaa, niin pöpöt pysyvät kurissa.
Kaksi painallusta käsidesiä ja 30 sekuntia aineen hierontaa, niin pöpöt pysyvät kurissa.Arvo Vuorela / Yle