Vaalivoittaja Emmanuel Macron kannattajilleen: Palvelen teitä rakkaudella

Emmanuel Macron puhui valtaisalle yleisölle Louvren lasisen pyramidin edessä Pariisissa.

Ranskan presidentinvaalit
Emmanuel ja Brigitte Macron
Emmanuel Macron tervehti kannattajiaan vaimonsa Brigitten kanssa Louvren museon pihamaalla.Christophe Petet Tesson / EPA

Ranskan presidentinvaalit voittanut Emmanuel Macron on puhunut valtaisalle yleisölle Louvren museon sisäpihan lasipyramidin edessä Pariisissa. Hän kiitti kannattajiaan yleisön hurratessa ja heilutellessa Ranskan lippuja.

– Kiitos, että olette täällä, että olette taistelleet rohkeasti ja lempeästi niin monta kuukautta. Tänä iltana olette voittanut! Ranska on voittanut!

Hän osoitti sanansa myös niille, jotka olivat äänestäneet häntä vain äärioikeiston pysäyttämiseksi.

– Tiedän erimielisyytemme ja kunnioitan niitä. Pysyn uskollisena vaatimuksellenne: puolustan tasavaltaa.

"Vain yhdistynyt Ranska"

Kun hän alkoi puhua vastaehdokkaansa Marine Le Penin kannattajille, yleisö alkoi viheltää ja mylviä. Macron kuitenkin vaati heitä lopettamaan ja vakuutti kunnioittavansa Le Penin äänestäjiä.

– Teen kaikkeni seuraavan viiden vuoden aikana, ettei heillä ole enää mitään syytä äänestää ääripuolueita. Tänä iltana ei ole kuin Ranskan jälleenyhdistynyt kansa, Macron sanoi.

Macronin mukaan koko maailma katsoo nyt Ranskaa.

– Eurooppa ja maailma odottavat, että puolustamme kaikkialla valistuksen henkeä, jota kaikkialla uhataan. He odottavat, että puolustamme kaikkialla vapautta ja suojelemme sorrettuja.

Macron ja lukuisia kannattajia puhujalavalla.
Emmanuel Macronin kampanjaväkeä nousi puhujalavalle puheen jälkeen.Thomas Samson / Pool / EPA

Hän puhui aika ajoin huutoihin yltyvälle väkijoukolle tehtävästä, joka oli hänen mukaansa valtava. Hänen mukaansa nyt tulee puolustaa demokratiaa, vahvistaa taloutta, suojella maailmaa, löytää kaikille paikka, rakentaa Eurooppa uudelleen ja suojella kaikkien ranskalaisten turvallisuutta.

– Tämä tehtävä on valtava ja vaatii uskallusta. Te olette päättäneet uskaltaa, ja tätä uskallusta jatkamme.

"Palvelen teitä nöyrästi"

Hän myös vetosi kannattajiinsa, että he muodostaisivat vahvan enemmistön. Tällä hän lienee viitannut Ranskan parlamenttivaaleihin, jotka pidetään kesällä. Presidentti tarvitsee vahvan tuen parlamentissa, että hän voi toteuttaa ohjelmaansa.

Macron lopetti puheensa lupaamalla palvella kansaa.

– Palvelen teitä nöyrästi ja voimakkaasti. Palvellessani olen uskollinen tunnuslauseellemme: vapaudelle, veljeydelle ja tasa-arvolle. Palvelen teitä sillä luottamuksella, jonka olette minulle antanut. Palvelen teitä rakkaudella. Eläköön tasavalta, eläköön Ranska!

Ihmiset juhlivat Macronin voittoa.
Macronin kannattajat juhlivat Louvren edustalla myöhään sunnuntaina.Rex / AOP

Macronin puhuttua hän toi lavalle vaimonsa Brigitten. Lavalle tuli myös kampanjaväkeä, ja suurten suosionosoitusten jälkeen hän lauloi väkijoukon kanssa Ranskan kansallislaulun Marseljeesin.

Lue myös:

Toimittaja Kirsti Karttusen henkilökuva: Historian nuorin presidentti – Tällaisen johtajan Ranska Macronista saa