Analyysi: Macron tuli puun takaa presidentiksi

Jos nuori EU-myönteinen ex-pankkiiri voi nousta ilman puoluetta Ranskan presidentiksi, on kaikki Ranskan politiikassa mahdollista, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron.
Presidentti Emmanuel Macron on valtavan tehtävän edessä.Thomas Samson / AFP

*BRYSSEL *Jos joku olisi viime kesänä väittänyt, että Ranskan seuraavaksi presidentiksi valitaan EU-myönteisellä ohjelmalla kampanjoiva 39-vuotias entinen pankkiiri jolla ei ole puoluetta eikä poliittista taustaa, puhujaa olisi pidetty tärähtäneenä.

Eilen sunnuntaina ranskalaiset kuitenkin valitsivat presidentikseen Emmanuel Macronin, 39. Kyse on poliittisesta maanjäristyksestä, jonka magnitudia on vaikea liioitella.

Viime vuonna oli muotia sanoa, että läntisten demokratioiden vaaleissa menestyvät kansallismieliset populistit. Silti ranskalaiset valitsivat Macronin, jonka vaalitilaisuuksissa heiluteltiin EU-lippuja ja kiitospuheen edellä soitettiin Oodia ilolle.

Viime vuonna oli muotia sanoa, että Ranskassa on mahdotonta viedä läpi talouden uudistuksia. Silti ranskalaiset valitsivat presidentin, joka lupaa muokata jähmeän työlainsäädännön, vähentää 120 000 julkisen sektorin työpaikkaa, leikata yritysveroprosenttia ja pyrkiä eroon valtiontalouden vajeista.

Viime vuonna oli muotia sanoa, että Ranskassa voi nousta presidentiksi vain vakiintuneen puoluekoneiston tuella. Silti presidentiksi valittiin mies, jota ei ole koskaan aiemmin valittu vaaleilla julkiseen virkaan, ja joka perusti En Marche -kansanliikkeensä nollasta vasta viime vuoden huhtikuussa.

Macron sai toki tahatonta vetoapua Ranskan kahdelta perinteiseltä valtapuolueelta. Oikeiston Tasavaltalaiset ampuivat itseään jalkaan valitsemalla ja pitämällä kiinni ehdokkaastaan François Fillonista, joka oli junaillut satoja tuhansia euroja veronmaksajien rahaa vaimolleen ja lapsilleen.

*Sosialistit valitsivat ehdolle *värittömän Benoît Hamonin, ja kärsivät puolueen kannatuksen täydellisestä romahtamisesta. Macron ampaisi vaalien toiselle kierrokselle suoraan vasemmiston Hamonin ja oikeiston Fillonin välisestä poliittisesta keskustasta.

Toisella kierroksella kansallismielisellä populistilla Marine Le Penillä ei ollut Macronia vastaan mitään mahdollisuuksia. Lopulta Macron voitti Le Penin vielä ennakoituakin selvemmin numeroin.

Voitto oli avoimen ja kansainvälisen Ranskan voitto ovia sulkevasta Ranskasta.

Macronin urakka onkin vasta alkamassa. Ensin hänen pitää puhua puolelleen ne ranskalaiset, jotka eivät kannattaneet hänen ohjelmaansa. Tutkimuslaitos Ipsosin mielipidemittauksen mukaan useimpien tärkein syy äänestää Macronia oli estää Le Penin pääsy valtaan. Vain 16 prosenttia piti tärkeimpänä Macronin ohjelmaa.

Kiitospuheessaan Louvren edessä Macron tunnusti, että moni antoi hänelle äänensä vain puolustaakseen tasavaltaa, tukematta hänen ajatuksiaan. Hän toisti useaan otteeseen, että hänellä on edessään valtava tehtävä.

Presidentti Macron on valtavan tehtävän edessä.

Parlamenttivaalit pidetään kesäkuussa, ja tämä Le Penin vastustajien joukko pitäisi saada nyt äänestämään Macronin En Marche -liikettä, jolla ei nykyisellään ole yhtään kansanedustajaa parlamentissa. Liike aikoo asettaa ehdokkaita jokaiseen Ranskan 577 vaalipiiristä.

On epätodennäköistä että liike saisi parlamenttiin enemmistöä. Niinpä Macron joutunee etsimään kumppaneita muista puolueista.

Presidentti Macron ei voi myöskään unohtaa niitä yli kymmentä miljoonaa ranskalaista, jotka äänestivät Marine Le Penin hyvin erilaista näkemystä siitä, millainen maa Ranskan pitäisi olla.

*Le Pen onnistui kaksinkertaistamaan *Kansallisen rintaman ääniosuuden 18:sta 35:een prosenttiin vuoteen 2002 verrattuna. Tuolloin hänen isänsä Jean-Marie Le Pen kohtasi toisella kierroksella Jacques Chiracin.

Voittopuheessaan Macron sanoi pyrkivänsä siihen, että viiden vuoden kuluttua kenelläkään ei olisi enää syytä äänestää ääriliikettä.

Presidentti Macron todella on valtavan tehtävän edessä. Mutta hän on jo nyt onnistunut kaikkein vaikeimmassa – nousemaan presidentiksi todennäköisyyksiä uhmaten.