1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Emmanuel Macron

Historian nuorin, mutta mitä muuta? Viisi faktaa Ranskan presidentiksi valitusta Emmanuel Macronista

Oman poliittisen liikkeensä perustanut Macron ehti kuulua hetken sosialistipuolueeseen ja myös keskustaoikeisto havitteli häntä riveihinsä.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron vilkuttaa auton ikkunasta.
Ranskan presidentiksi valittiin sunnuntaina 7. toukokuuta omaa poliittista liikettään luotsaava keskustaliberaali Emmanuel Macron.Yoan Valat / EPA

Keskustaliberaali Emmanuel Macron on Ranskan uusi presidentti.

Omaa poliittista liikettään En Marche ! (Liikkeelle) luotsaava Macron sai 66 prosenttia toisen kierroksen äänistä.

1. Ranskan historian nuorin presidentti

Vuonna 1977 syntynyt, 39-vuotias Emmanuel Macron on Ranskan historian nuorin presidentti.

Ranskan historian nuorin vaaleillla valittu johtaja oli tähän asti Napoléon Bonaparten veljenpoika Louis-Napoléon, joka nousi valtaan ollessaan 40-vuotias.

Sodan jälkeen nuorin presidentiksi valittu oli ennen Macronia Valéry Giscard d’Estaing, joka nousi presidentiksi 48-vuotiaana. Macron päihitti Giscardin myös noustessaan Ranskan nuorimmaksi talousministeriksi vuonna 2014. Tätä ennen nuorimman talousministerin titteliä kantoi nyt jo 91-vuotias Giscard.

Ranskassa presidentiksi valittujen ikä on yleensä lähempänä 60 vuotta (siirryt toiseen palveluun). Macron täyttää 40 vuotta muutamaa päivää ennen jouluaattoa.

2. Kuului hetken sosialistipuolueeseen – ja myös Sarkozy havitteli häntä

Macron nousi presidentiksi oman poliittisen liikkeensä voimin. Pitkin kampanjaa hän korosti, ettei ole vasemmalla eikä oikealla.

Macron oli sitoutumaton jo toimiessaan talousministerinä, mutta hän ehti kuulua sosialistipuoleeseen hetken aikaa. Kun Macron nousi talousministeriksi kertoi ranskalaislehti Le Monde (siirryt toiseen palveluun), että myös keskustaoikeistolaisen Tasavaltalaiset-puolueen nokkamies Nicolas Sarkozy oli yrittänyt houkutella Macronia puolueensa riveihin.

3. "Poikkeukselliset kyvyt"

Huippu-arvosanoin opintonsa suorittanut Macron on myös taitava pianisti (siirryt toiseen palveluun). Tuore presidentti haaveili nuorena kirjailijan urasta (siirryt toiseen palveluun) ja on kirjoittanut runoja. Nyrkkeilyä harrastava Macron hallitsee myös tanssimisen, ainakin tangon perusteet.

– En ole vielä löytänyt asiaa, jossa hän ei olisi hyvä. Emmanuelin kyvyt ovat täysin poikkeukselliset, totesi Macronin vaimo Brigitte Trogneux vaalikampanjan aikana.

4. Ensimmäistä kertaa ehdolla

Vaikka Macron ehti työskennellä väistyvän sosialistipresidentin François Hollanden talousministerinä, ei häntä ole aiemmin valittu poliittiseen luottamustehtävään vaaleilla. Presidentinvaalit olivat siis Macronin ensimmäinen vaalikamppailu.

5. Vaisu ensimmäinen kierros

Vaikka Macron voitti Kansallisen rintaman Marine Le Penin toisella kierroksella selvin luvuin (Macron 66,06%, Le Pen 33,94%) jäi ensimmäisen kierroksen äänisaalis melko niukaksi. Ääniä tuli 23,7 prosenttia. Vertailun vuoksi: Le Pen sai ensimmäisen kierroksen äänistä 21,9 prosenttia.

Toisella kierroksella ranskalaisista neljännes jätti äänestämättä kokonaan ja 11 prosenttia äänesti tyhjää.

Vuoden 2002 vaaleissa vielä niukemmilla ensimmäisen kierroksen äänillä toiselle kierrokselle nousivat Jean-Marie Le Pen (noin 17%) ja Jacques Chirac (noin 20%). Chirac valittiin toisella kierroksella presidentiksi yli 80 prosentin kannatuksella.

Lue Emmanuel Macronin pidempi henkilökuva: Tällaisen johtajan Ranska Macronista saa

Lue seuraavaksi