Vahva ensimmäinen nainen – Élysée-palatsiin astuu Macronin käsipuolessa Brigitte Trogneux

Ranskan tulevan presidentin Emmanuel Macronin puoliso on opetellut hyödyntämään julkisuutta.

Ranska
Brigitte Trogneux äänestää.
Brigitte Trogneux äänesti miehensä, Ranskan tulevan presidentin Emmanuel Macronin kanssa Le Touquetissa Pohjois-Ranskassa vaalien toisella kierroksella 7. toukokuuta.Eric Feferberg / AFP

Kun valta vaihtuu, muuttaa Ranskan presidentin virka-asuntoon Élysée-palatsiin vahva ensimmäinen nainen. Brigitte Trogneux, 64, on epäilemättä miehensä Emmanuel Macronin tärkein poliittinen neuvonantaja.

Macron teki historiaa tultuaan valituksi Ranskan historian nuorimmaksi presidentiksi, mutta historiaa tekee myös Trogneux. Hänen roolistaan maan ensimmäisenä naisena on tulossa virallinen (siirryt toiseen palveluun) – miehensä tahdosta.

Se, mitä prèmiere damen työnkuvaan tarkemmin kuuluu, on vielä hämärän peitossa.

Brigitte Trogneux.
Guillaume Horcajuelo / EPA

Macronin toimiessa talousministerinä järjesti vaimo tälle tiuhaan verkostoitumistapaamisia, ranskalaislehtien mukaan parhaimmillaan kaksi illassa. Brigitte myös luopui työstään opettajana pariisilaislukiossa kyetäkseen olemaan jatkuvasti miehensä rinnalla.

Jo ministeriaikana Brigitte Trogneux olikin osa miehensä epävirallista kabinettia, mikä ei suinkaan miellyttänyt kaikkia.

Kun Emmanuel Macron viime kesänä erosi ministerin paikalta ryhtyäkseen presidentinvaailkampanjaan, kannusti Trogneux miestään. Puheet kertovat, että jos pariskunta on erossa tunninkin, tuleva presidentti soittaa vaimolleen.

Presidentinvaalikampanjan aikana sanavalmis ja tyylikäs Trogneux luonnollisesti edusti vahvasti miehensä rinnalla.

– Brigitte on aina läsnä ja mikä tärkeintä, ilman häntä en olisi minä, kommentoi Emmanuel Macron vaalikampanjaa tehdessään.

Loppuvuodesta tuleva presidentti kertoi tv-haastattelussa Brigitten osallistuvan voimakkaasti hänen uransa luomiseen siksi, että vaimon mielipide ja läsnäolo on hänelle tärkeää.

– Brigitte sanoo aina, että puhun liian pitkään, Macron on kertonut.

Brigitte Trogneux ja Emmanuel Macron suutelevat.
Emmanuel Macron ja Brigitte Trogneux vaalikampanjaan liittyvässä naisten päivän tilaisuudessa Pariisissa 3. maaliskuuta.Ian Langsdon / EPA

Julkisuuden hallitsija

Miehensä uraansa panostava Brigitte Trogneux hallitsee julkisuuden ja on opetellut tuntemaan kiinnostavia ihmisiä muualtakin kuin politiikan parista.

Pariskunta näkyy muun muassa suositun ranskalaisartistin Johnny Hallydayn vaimon Instagramiin nappaamassa (siirryt toiseen palveluun) kuvassa, jossa ranskalaislaulajatar Line Renaud'n syntymäpäiviä juhlii myös näyttelijätär Vanessa Paradis. Tällainen julkisuus tuskin on sattumaa.

Emmanuel Macron ja Brigitte Trogneux tuolihississä.
Emmanuel Macron ja Brigitte Trogneux matkasivat tuolihississä vuorenhuipulle vaalikampanjatilaisuudessa Bagneres de Bigorressa 12. huhtikuuta.Eric Feferberg / EPA

Tyylikäs isoäiti

Lempinimellä "Bibi" tunnettu tuleva première dame meni ensimmäisen miehensä kanssa naimisiin parikymppisenä.

Trogneux'lla on ensimmäisestä avioliitostaan kolme lasta: Sébastien, Laurence sekä Macronin presidentinvaalikampanjointiin osallistunut tytär Tiphaine.

Lapsenlapsia Trogneux'lla on kaikkiaan seitsemän. Emmanuel Macronia he eivät kutsu isoisäksi vaan daddyksi. (siirryt toiseen palveluun)

Trogneux'n perhekuvioiden lisäksi ranskalaislehdistöä kiinnostaa presidenttipuolison vaatetus (siirryt toiseen palveluun). Luksusyhtiö LVMH vaatettaa ranskalaissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Brigitte Trogneux'n ilmaiseksi.

Tummaan pukuun pukeutunut hymyilevä Emmanuel Macron vilkuttaa, vieressään kaksi vaaleaa naista.
Emmanuel Macronin voitonjuhlissa Pariisissa nähtiin myös kampanjointiin osallistunut tytärpuoli Tiphaine Auzière (oik.).Julien De Rosa / EPA

Nyt 64-vuotias Brigitte Trogneux oli 39-vuotias tavatessaan Emmanuel Macronin.

Brigitte Trogneux ja Emmanuel Macron punaisella matolla.
Brigitte Trogneux ja tuolloinen Ranskan talousministeri Emmanuel Macron saapuivat Elysee-palatsiin Espanjan kuninkaan vierailuun liittyville illallisille 2. kesäkuuta 2015.Yoan Valat / EPA

Kielletty suhde

Trogneux on 24 vuotta Macronia vanhempi. Ikäero on sama kuin Yhdysvaltain presidenttiparilla Donald ja Melania Trumpilla.

Parin tavatessa pohjoisranskalaisessa Amiensin kaupungissa, oli Trogneux 39-vuotias eli samanikäinen kuin hänen miehensä nyt. Macron oli puolestaan vasta 15-vuotias ja Brigitte, silloiselta sukunimeltään Auzière, oli naimisissa ja kolmen lapsen äiti.

Macron oli samalla luokalla tulevan vaimonsa tyttären kanssa ja parin tie kohtasi lukion draamakerhossa. Ranskalaislehdet kertovat, että Macron onnistui valloittamaan opettajattaren älykkyydellään.

Macronin vanhemmat yrittivät estään suhteen, muun muassa lähettämällä poikansa kouluun Pariisiin. Paheksuttuna alkanut rakkaus ei loppunut välimatkaan.

Emmanuel Macron ja Brigitte Trogneux.
Emmanuel Macron ja Brigitte Trogneux laulamassa kansallishymniä presidentinvaalien tuloksen selvittyä Louvren edustalla Pariisissa myöhään 7. toukokuuta.

Brigitte erosi ensimmäisestä miehestään omien vanhempiensa kuoltua vuonna 2006. Tuleva presidenttipari meni naimisiin vuosi myöhemmin Le Touquet'n rantakaupungissa, jossa heidän kakkoskotinsa sijaitsee.

Pariskunnan suhteen alku sekä ikäero kiinnostavat mediaa – ja pariskunnasta juuri Brigitte-vaimo on oppinut hyödyntämään tätä.

Lue myös Emmanuel Macronin henkilökuva: Historian nuorin presidentti – Tällaisen johtajan Ranska Macronista saa ja Eurooppa-kirjeenvaihtajamme Sampo Vaarakallion analyysi Macronin vaalivoitosta.