Hyppää sisältöön

Television elävä legenda Heikki Kahila keskittyy nyt suomalaiseen musiikkiin

1970-luvulla television pääuutislähetyksellä oli yli kaksi miljoonaa katsojaa. Silloin ei ollut konsultteja, jotka olisivat neuvoneet, miten valtavan julkisuuden kanssa voisi elää.

TV teki Heikki Kahilan tunnetuksi kaikille suomalaisille. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suomen ensimmäinen television supertähti oli Heikki Kahila. Hän toimitti Ylen uutisia 1960- ja 1970-luvuilla yli kymmenen vuoden ajan. Tuolloin Ylen pääuutislähetystä katseli arviolta 2,5 miljoonaa suomalaista. Kahila tunnistettiin kaikkialla, missä hän liikkui.

– Kohtaamani julkisuus oli silloin niin suunnatonta, ettei sitä pysty tänä päivänä oikein kuvitella. Nykyään parhaiten minut muistavat ja tunnistavat ihmiset, jotka ovat syntyneet ennen 1970-lukua, sanoo Kahila.

Uutisista viihdetoimitukseen

Heikki Kahila sai viisi vuotta sitten elämäntyöstään Kultaisen Venlan. Hänelle etenkin 1970-luku oli myllerrystä julkisuuden kanssa.

– Menetin yksityisyyteni ihan totaalisesti. Silloin ei tullut konsulttia soittelemaan ovikelloa, että "voitaisko me nyt jotenkin neuvoa". Se johtui siitä, että kenelläkään ei ollut kokemusta vastaavasta julkisuudesta Suomessa.

Uutistoimituksesta Heikki Kahila siirtyi Ylen viihdetoimitukseen. Jo uutisankkuriaikana hän oli kuitenkin esiintynyt ravintoloissa Aarre Elon kanssa.

– Sehän nyt ei suoraan sanottuna oikein sopinut valtakunnan tunnetuimmalle uutisankkurille. Oikeastaan odotin koko ajan, milloin viihteessä vapautuisi paikka. 1978 siirryin uutistoimituksesta viihdetoimitukseen, ja olin siellä vuosituhannenvaihteeseen saakka toimittajana ja tuottajana.

Heikki Kahila muistelee vuonna 1996 tehdyssä haastattelussa Rolling Stonesin vierailua Suomessa vuonna 1965

Suomalaisen musiikin ja viihteen tutkija

Viime vuodet Heikki Kahila on keskittynyt konserttien suunnitteluun ja kirjoittamiseen. Yhteistyökumppaneina ovat tällä hetkellä muun muassa Ilmavoimien big band ja nykyinen Dallapé. Kahila kuuluu myös suomalaisen viihdemusiikin tutkimusryhmään.

– Me tutkimme suomalaisen ravintolaviihteen vuosia, jolloin niin sanottu floor show eli lattiaviihde tuli Suomeen. Se alkoi vuonna 1967 ja jatkuu vieläkin.

Kahila tekee vaimonsa kanssa myös suomalaiseen viihdeperimään liittyviä luontosarjoja. Luennoilla käydään läpi Lauantain toivotut, Olavi Virta, Laila Kinnunen ja Four Cats. Luentojen lisäksi Kahila kiertää Suomessa juontajassa konsertteja. Viimeksi viime viikolla hän oli juontamassa Lappeenrannassa suomalaisen kevyen musiikin konserttia.