1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Schleswig-Holsteinin osavaltio

Saksan demareille kirvelevä tappio

Angela Merkelin osakkeet nousevat ennen ensi syksyn liittokanslerivaalia.

Schleswig-Holsteinin osavaltio
Daniel Günther puhuu medialle.
Kristillisdemokraattinen CDU-puolueen edustaja Daniel Günther puhui medialle Schleswig-Holsteinin osavaltiovaalien tuloksen selvittyä.Focke Strangmann / EPA

Saksan sosiaalidemokraattinen puolue SPD kärsi tappion sunnuntaina maan pohjoisimmassa osavaltiossa, Schleswig-Holsteinissa käydyissä osavaltiovaaleissa.

Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattinen CDU-puolue sai 32 prosenttia äänistä ja nousi ohi osavaltion hallitusvaltaa pitäneiden demarien. CDU:n kannatus nousi vain prosenttiyksikön, mutta SPD menetti 3,2 %-yksikköä, joten astelmat kääntyivät.

SPD on hallinnut Schleswig-Holsteinia vuodesta 2012 lähtien yhdessä vihreiden ja alueen tanskalaisväestöä edustavan SSW-puolueen kanssa. Myös nämä puolueet menettivät hieman kannatustaan.

Vaalien voittajiin kuuluivat vapaat demokraatit (FDP) sekä ulkomaalaisvastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue, joka selvisi niukasti yli viiden prosentin äänikynnyksen ja sai nyt ensi kertaa paikkoja Schleswig-Holsteinin osavaltioparlamenttiin.

Saksan puolueet valmistautuvat syksyn liittopäivä- ja liittkanslerivaaleihin. Niitä silmälläpitäen CDU:n ja Angela Merkelin asetelmat vahvistuivat ja haastajaksi pyrkivän SPD:n johtajan Martin Schulzin heikkenivät.

SPD ja Schulz eivät analyytikkojen mukaan kyenneet haastamaan riittävästi kristillisdemokraattien politiikkaa.

– Tämä [tappio] menee ihon alle ja tekee meidät surullisiksi. Olimme toivoneet parempaa tulosta, Schulz purki tuntojaan.

Schleswig-Holstein on Saksan pienimpiä osavaltiossa. Ensi viikolla osavaltiovaalit järjestetään Nordrhein-Westfalenissa, joka on Saksan väkirikkain osavaltio.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi