Kirjanpainajat pysynevät kurissa – viileä ja sateinen kesä pienensi kuoriaiskantaa

Kuoriaisten parveilusta odotetaan edellisvuosia maltillisempaa.

kirjanpainaja
Kirjanpainajia kuusitukin pinnalla.
Kirjanpainajia kuusitukin pinnalla.Adam Bellgrau / Yle

Suomen metsäkeskus ennakoi kirjanpainajakuoriaisten aiheuttamien metsätuhojen riskin jäävän tänä vuonna edellisvuosia pienemmäksi. Syynä on vuoden 2016 viileä kesäsää, joka ei suosinut kuoriaisten lisääntymistä. Kuoriaiset eivät pystyneet tuottamaan kahta sukupolvea kesän aikana, joten kuoriaiskanta on todennäköisesti pienentynyt tai pysynyt aiemmalla tasollaan. Tänä keväänä myös kuoriaisten parveilusta odotetaan edellisvuosia maltillisempaa.

– Viime vuonna parveilu oli jo tähän aikaan alkanut, mutta nyt lämpötila näyttää siltä ettei parveilu ala lähimpään viikkoon, valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta sanoo.

Kirjanpainaja aloittaa parveilun, kun lämpötila kohoaa metsävarvustossa lähelle 20 astetta.

Viime vuosina runsaita kantoja

Metsäkeskuksen mukaan kuoriaistuhoja voidaan pienentää tehokkaasti kuljettamalla lisääntymisalustaksi soveltuva kuorellinen kuusipuutavara pois metsästä keskikesän määräaikoihin mennessä. Viime vuosina kirjanpainajia on ollut erittäin runsaasti eteläisessä Suomessa, ja kuusia on kuollut paljon.

Metsätuholaki velvoittaa puiden omistajaa poistamaan vahingoittuneet kuuset, jos niitä on metsässä yli kymmenen kuutiometriä hehtaaria kohden. Jos kirjanpainajia on alueella runsaasti, Suomen metsäkeskus suosittelee myös pienemmän puumäärän korjaamista metsästä. Kirjanpainajakuoriaisten luonnolliset viholliset elävät kuolleissa ja kuorensa pudottaneissa pystypuissa.

Metsänomistajat saavat metsäkeskukselta tietoa kirjanpainajakuoriaisten riskikohteista kirjeitse sekä metsäkeskuksen verkkopalvelusta.